Fenomen meteorologic neobișnuit: norii Mammatus au uimit locuitorii din Deva

FENOMENE RARE. Luni seară, locuitorii din Deva au avut ocazia să fie martori la un fenomen meteorologic rar și spectaculos: norii mammatus. Acești nori, cu un aspect distinctiv ce seamănă cu niște “pungi” atârnând de baza formațiunilor noroase, au captat rapid atenția oamenilor, fiind imortalizați și distribuiți pe rețelele sociale.

Meteorologii explică faptul că norii mammatus se formează în condiții specifice, când aerul rece de la altitudini mari coboară în zona periferică a unei furtuni intense. Această mișcare descendentă creează un model celular distinct, vizibil la baza norilor de ploaie, de tip cumulonimbus sau de alte tipuri. Numele “mammatus” provine din latină și face referire la forma acestor nori, asemănătoare sânilor sau ugerelor.

După furtuna de luni, norii mammatus au fost vizibili pe un fundal galben, datorită filtrării luminii solare prin norii rămași. Această combinație a creat o atmosferă și mai spectaculoasă, atrăgând atenția multor locuitori care au surprins fenomenul în fotografii și videoclipuri.

Ziua de luni a fost marcată și de un Cod roșu de furtuni puternice în numeroase zone din țară. În București, de exemplu, natura s-a dezlănțuit după miezul nopții, aducând rafale de vânt și ploi torențiale.

Acest eveniment meteorologic deosebit a oferit un moment de contemplare și admirație în mijlocul tumultului cauzat de furtunile puternice. Norii mammatus, deși asociați adesea cu condiții meteorologice severe, au reușit să aducă un strop de frumusețe și magie pe cerul Devei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare