Codul Rutier: cerințe pentru reînnoirea permisului de conducere în cazul afecțiunilor vizuale

LEGISLATIE RUTIERĂ. Codul Rutier este fundamentul ce reglementează normele și regulile pe care șoferii trebuie să le respecte pentru a asigura siguranța în trafic. Cu toate acestea, există situații în care posesorii de permis de conducere se confruntă cu provocări legate de reînnoirea documentului, iar una dintre cele mai întâlnite cauze este prezența unei afecțiuni care ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea individului de a conduce în siguranță.

Importanța vederii în siguranța rutieră
Vederea este unul dintre cele mai importante aspecte pentru siguranța la volan. Codul Rutier din România prevede reguli clare pentru obținerea și reînnoirea permisului de conducere, având în vedere acuitatea vizuală și câmpul vizual. Aceste reguli sunt esențiale atât pentru siguranța șoferului, cât și pentru cea a participanților la trafic.

Cerințele de acuitate vizuală și câmp vizual
Conform Ordinului 1162/2010, cei care solicită eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere trebuie să satisfacă anumite criterii referitoare la acuitatea vizuală:

Acuitatea vizuală: solicitantul trebuie să aibă o acuitate vizuală de cel puțin 0,8 la ochiul cu cea mai bună vedere și de cel puțin 0,1 la celălalt ochi. Aceasta poate fi obținută fie fără corecție, fie cu ajutorul ochelarilor sau lentilelor de contact. Corecția vizuală trebuie realizată fie prin ochelari cu dioptrii de maximum plus 8, fie cu lentile de contact, dacă este necesară.
Câmpul vizual: Câmpul vizual orizontal al șoferului trebuie să fie de minimum 160 de grade la ambii ochi, incluzând o extensie de cel puțin 70 de grade în stânga și în dreapta, precum și de 30 de grade în sus și în jos.
Persoanele cu deficiențe de sensibilitate la contrast sau care suferă de diplopie nu sunt eligibile pentru eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere conform acestor reglementări.

Măsuri în cazul pierderii vederii
În cazul în care există o pierdere semnificativă a vederii la unul dintre ochi, se iau în considerare următoarele măsuri:

Perioada de restricție: După o pierdere semnificativă a vederii la un ochi, șoferul este supus unei perioade de restricție în care nu poate conduce timp de cel puțin 6 luni. Această perioadă este necesară pentru adaptare și recuperare.
Examen oftalmologic: După ce perioada de restricție a expirat, este necesară efectuarea unui examen oftalmologic obligatoriu pentru a evalua capacitatea de a conduce în siguranță.

Respectarea cerințelor de acuitate vizuală și câmp vizual stabilite de Codul Rutier este crucială pentru siguranța rutieră. Șoferii care se confruntă cu probleme de vedere trebuie să urmeze pașii necesari pentru a se asigura că îndeplinesc aceste cerințe, astfel încât să contribuie la un trafic mai sigur pentru toți participanții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare