13 octombrie – Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

EVENIMENT. În fiecare an, pe 13 octombrie, este marcată Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Această zi are drept scop promovarea unei culturi globale a reducerii riscurilor asociate dezastrelor naturale. Prin această conștientizare, comunitățile și națiunile din întreaga lume pot lua măsuri pentru prevenirea, atenuarea și pregătirea împotriva dezastrelor.

Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale a fost instituită prin Rezoluția 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU). Această zi oferă oportunitatea de a reflecta asupra impactului devastator pe care dezastrele naturale îl pot avea asupra comunităților și mediului înconjurător.

Tema pentru această zi, propusă de United Nations International Strategy for Disaster Reduction (UNISDR), este “INFORMEAZĂ-TE PENTRU VIAȚĂ”. Aceasta se concentrează pe importanța informațiilor obținute de la martorii dezastrelor și de la cei care dețin cunoștințe care pot contribui la reducerea riscurilor. Aceste informații, împreună cu datele științifice, pot contribui la creșterea rezilienței indivizilor și a comunităților în fața dezastrelor.

Dezastrele naturale, fie ele de origine geologică sau meteorologică, au un impact semnificativ asupra societății și mediului înconjurător. Prin cunoașterea și înțelegerea acestor riscuri, comunitățile pot lua măsuri pentru a se proteja mai bine și pentru a reduce pierderile umane și materiale.

În contextul județului Dâmbovița, riscurile naturale pot include fenomene meteorologice periculoase, cum ar fi furtuni, inundații, secetă și îngheț, precum și fenomene distructive de origine geologică, cum ar fi alunecările de teren și cutremurele de pământ. Conștientizarea acestor riscuri și pregătirea pentru acestea sunt esențiale pentru a proteja comunitățile și a reduce impactul dezastrelor naturale.

Pe 13 octombrie, Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ne amintește să fim informați, să fim pregătiți și să luăm măsuri pentru a proteja viața și bunurile noastre în fața riscurilor naturale. Este o ocazie de a reflecta asupra importanței prevenirii și reducerii riscului în comunitățile noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare