15 CENTRE DE VACCINARE ACTIVE – În județul Mureș a început vaccinarea cu doza a III-a: se administrează vaccinuri Pfizer sau Moderna

0
432

DOZA DE RAPEL. Începând de marți, 28 septembrie 2021, în județul Mureș se administrează doza a III-a a vaccinului împotriva COVID-19. Programările se pot realiza pentru administrarea dozei de rapel (booster) cu unul dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna, în centrele de vaccinare care administrează aceste două tipuri de vaccin. Deși administrarea dozei booster se poate face și fără programare, recomandăm accesarea platformei oficiale https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/ pentru un timp de așteptare cât mai scurt.

 

Sunt două condiții pentru vaccinarea cu doza de rapel (booster):

  1. Două doze de vaccin administrate;
  2. Să fie trecute 180 de zile de la a doua doză.

 

În județul Mureș sunt 15 centre în care se administrează vaccinul împotriva COVID-19, iar de la 1 octombrie numărul acestora va crește la 17 centre active. În plus, vor fi reactivate centrele din spitale, dedicate personalului medical angajat  în unitățile publice și private. Administrarea dozei a III-a pentru mureșenii din centrele medico-sociale sau persoane nedeplasabile se va realiza cu ajutorul echipelor mobile, la fel ca în cazul dozelor I și II.

 

Doza 3 este ferm recomandată:

– persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;

– persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

 

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală. Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna). Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate.

 

Vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european, a informat Instituția Prefectului Mureș.

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ