PROGRAMUL COMPLET – Nocturna Bibliotecilor, în 1 octombrie, la Bibilioteca Județeană Mureș

NOCTURNA BIBLIOTECILOR. Vineri, 1 octombrie, la Târgu Mureș are loc Nocturna Bibliotecilor 2021, campania tradițională de activare nocturnă a bibliotecilor, inițiată de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și care are scopul de a atrage în spațiile de bibliotecă un număr cât mai mare de utilizatori și de a crea o mai bună legătură între bibliotecari și diferitele segmente de public, într-o manieră interactivă, prietenească și plină de surprize plăcute.
Temele abordate vor fi diverse, pregătite pentru a îmbogăți pe oricine, astfel încât, indiferent de activitățile alese, participanții vor afla informații noi, prețioase, care le vor aduce un dram de împlinire în plus, pentru că ”Biblioteca este locul unde cunoașterea întâlnește omul!”.
Curtea principală a Bibliotecii de pe Strada George Enescu nr. 2 va fi gătită de sărbătoare așteptându-i pe toți membrii comunității mureșene pentru a se bucura de activități pentru toate vârstele și toate poftele. Iată programul evenimentului:
”Muzeopedagogie la Bibliotheca Telekiana” @ Biblioteca Teleki-Bolyai, începând cu ora 10:00 și 12:00.
”Public speaking” – tips&tricks workshop: @ Sala de lectură ”Mihai Eminescu”, intervalul orar 13:00-14:00.
O altfel de abordare a vorbitului în public. Costin Gavază, actor al Teatrului Național Târgu Mureș, le va dezvălui participanților câteva trucuri pentru realizarea unei prezentări publice prin care mesajul să fie transmis corect. Și nu vorbim despre discursuri și băi de mulțime, ci despre acele momente din viață pe care fiecare dintre noi le întâlnim: interviuri, expuneri de proiecte, răspunsuri la școală, prezentări de recenzii etc . Ce mâncăm înainte? Bem cafea? Cu ce ne îmbrăcăm? Ce poziție a corpului emană încredere? Etc.
”Knitting time” – ore de croșetat: @American Corner, intervalul orar 13:30-15:30. Aduceți cu voi croșeta/ andrele și fire colorate de ață și haideți să începem să ne facem singuri obiecte vestimentare numai bune pentru timpul rece care… vine!
”Maria și Maia ne citesc și ne învață să recreăm personajele”: @ Curtea Bibliotecii, intervalul orar 15:00-16:00. Două mici eleve își asumă rolul de bibliotecar și organizează un atelier de lectură și lucru manual accesibil tuturor.
”Mesedélután”- după-amiază de poveste: @ Biblioteca Copiilor, începând cu ora 16:00. Lectură cu voce tare în limba maghiară din cărți de povești, urmată de discuții și activități de aprofundare și concluzionare a importanței acțiunilor personajelor– copii cu vârsta cuprinsă între 2-12 ani.
”Társasjáték Klub” – club de jocuri de societate: @ Sala de Lectură Publicații Periodice (fostul Hotel Parc, str. Primăriei nr.2), intervalul orar 16:30-18:00. O activitate pentru întreaga familie. Vă așteptăm cu mic – cu mare să vă bucurați de jocurile puse la dispoziția noastră, a tuturor, de magazinul de jucării Játszma.ro.
”Biblioteca Vie” – oameni și experiențe care pot deveni oricând subiecte de carte: @ Sala de lectură Fond Documentar (etaj 3, sediul Central), intervalul orar 18:00-20:00. Un concept deja cunoscut care aduce cititorul față în față nu cu o carte tipărită, ci cu o „carte vie” – un OM care se lasă citit, descoperit pas cu pas prin întrebări directe. Fiecare „carte” (promotori ai unui stil de viață plăcut și sănătos care activează în domenii precum: psihologie, nutriție, sport, frumusețe, cultură, muzică, organizare evenimente) se va deschide cu o prefață de maxim 5 minute, în care va expune experiențele personale și profesionale, care au transformat Omul în Carte vie. Cititorii vor putea răsfoi apoi pagină de pagină prin intermediul întrebărilor directe, astfel încât la finalul întâlnirii toate cărțile vii să fie descoperite, iar informațiile primite să ajute la creionarea unui stil de viață potrivit fiecăruia (mens sana in corpore sano).
„Cărțile”:
- Vizi Imre și Cristina Manoilă – promotori ai culturii locale mureșene
- Carmina Cotfas – Miss Universe România 2021
- Kovács Árpád Géza – atlet; salvator montan
- Andrada Todea – psiholog
- Liana Conțiu – nutriționist
- Florentina Váry – teatrolog și istoric
Moderator: Angela Precup – jurnalist, specialist în comunicare.
Îi încurajăm pe cei interesați să transmită întrebările lor prin mesaj privat pe pagina de Facebook ”Biblioteca Județeană Mureș/ Maros Megyei Könyvtár” (@bibliotecamures), iar noi ne vom asigura ca invitații să răspundă, în cazul în care nu veți putea participa și să le adresați chiar dumneavoastră.
”Atelier de împletituri din hârtie”: @ Sala de Lectură Publicații Periodice (fostul Hotel Parc, str. Primăriei nr.2), începând cu ora 18:00. Hârtia poate fi utilizată în foarte multe moduri, chiar dacă este deja folosită. Ca să vedeți ce se poate face cu o simplă foaie, vă așteptăm la atelierul coordonat de artizanul Horváth Katalin. Evenimentul este susținut în colaborare cu Academia de Femei a Asociației Divers.
”Seară de poveste”: @ Biblioteca Copiilor, începând cu ora 18:30. Lectură cu voce tare în limba română din cărți de povești, urmată de discuții și activități de aprofundare și concluzionare a importanței acțiunilor personajelor – copii cu vârsta cuprinsă între 2-12 ani.
Reconstrucție istorică Asociația Milites Marisensis: Demonstrație. Retragere cu torțe: @ Curtea Bibliotecii, începând cu ora 20:00. Reconstituirea unor elemente specifice armatei romane imperiale: soldați de legiune și auxiliari; prezentare de echipament militar, tehnici de luptă, recrearea de ateliere (jocuri de societate antice, scriere pe tăblițe cerate), toate culminând cu o retragere cu torțe.
”Vânătoarea nocturnă… de cărți” – Concurs de orientare în bibliotecă: @ Secția Împrumut Literatură Adulți, intervalul orar 20:00-21:15. Cât de repede îți găsești lecturile pe rafturile secției Literatură? Dar pe întuneric? Cu ocazia Nocturnei Bibliotecilor, ai șansa să faci cunoștință cu fondul secției într-o atmosferă inedită: fără lumini, doar cu ajutorul unei lanterne. Poți accepta provocarea la unul sau mai multe din cele trei grade de dificultate:
- Prieten al cărții (ușor)
- Cititor fidel (mediu) sau
- Ajutor de bibliotecar (avansat).
Participanții vor primi o listă cu 5 cărți pe care vor trebui să le găsească la rafturile secției cu luminile stinse, folosind doar o lanternă. Se cronometrează timpul în care ei reușesc să adune cărțile. La final, căutătorii descurcăreți vor primi diplomă de participare și o carte cadou.
Tur ghidat al sediului central: orele 14:30; 15:30; 16:30; 17:30.
”Biblioteca Umană B-unicii” – Șansa de a cunoaște persoane pe care în mod normal nu le-ai cunoaște, prin intermediul unui apel telefonic. Detalii despre înscriere și participare pe www.farmaciasociala.ro. Lansarea unui proiect realizat în parteneriat cu Farmacia Socială, Căminul pentru Persoane Vârstnice Târgu Mureș, Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș Asociația Știi. Prin acest proiect, oricine poate împrumuta nu doar o carte, ci o poveste de viață. Dintre titlurile care pot fi împrumutate reamintim: “Idila cu Anna Karenina”, “Amintiri din copilarie”, “Povestea porcului”, “Prima victorie a lui Greuceanu”, “Supraviețuitoarea”, “Declaratie de dragoste”, “Frumoasa si bestia”, “Manual de instalare, exploatare şi întreţinere a motoarelor electrice”, “Jurnalul unui tată”, “Iubirea sau gimnastica”, “Capitan la 15 ani” și “Dor de casa”. Persoanele interesate se pot înscrie pe site-ul www.farmaciasociala.ro și vor primi un telefon în perioada 1-2 Octombrie 2021.
Târg de carte Editura Mentor: @ Biblioteca Teleki-Bolyai, intervalul orar 10:00-18:00. Puteți alege cărți din următoarele domenii: beletristică, științe, cărți pentru copii, albume de artă, cu reduceri de 10–80%. Noutăți: pachete surpriză (pachete de cărți împachetate în avans) sau târg cu sacoșa (cumperi o sacoșă de pânză, și poți lua tot ce încape în ea).
Expoziții de carte din colecțiile Bibliotecii: Toate secțiile bibliotecii își vor aștepta cititorii cu expoziții pe tematica zilei – cărți de specialitate, beletristică, albume și documente specifice.
- ”Semne de carte ciudate”
- Poveștile Orașului meu (@Biblioteca Copiilor)
- Biblioteca în literatură (@Secția Împrumut Adulți Literatură)
- Istorie, cultură și societate într-o lectură la bibliotecă (@Secția Împrumut Științe Socio-Umane)
- Biblioteca și Orașul
Cerc de lectură dedicat zilei basmului popular maghiar: @ Biblioteca Copiilor – a magyar népmese napja alkalmából találkozunk, mesét olvasunk és társasozunk.
Atelier de pictură: @ Secția de Artă
Activități desfășurate pe tot parcursul evenimentului @ Curtea Bibliotecii, în intervalul orar 14:00-20:00:
- Jocurile copilăriei mele – părinții/ bunicii împărtășesc joaca de odinioară (”7 pietre”, șotron, elastic, „rațele și vânătorii”, ”telefonul fără fir”, ”țară, țară, vrem ostași” și multe altele)
- Fotocorner
- Blind date with a book
- ”Mânuțele pe panou revin”, o activitate foarte iubită de micii cititori
- PhotoBooth cu personaje din povești și cărți
- ”Face-Painting
- ”Colorăm și ne distrăm” – semne de carte, fluturași, floricele. Pictură, desene și lucru manual.
Având în vedere contextual epidemiologic, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în judeţ/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, există posibilitatea ca participarea la eveniment să fie permisă doar pentru persoanele care se încadrează în prevederile legii.
Pentru respectarea normelor de protecție sanitară, numărul participanților va fi limitat, astfel încât să fie păstrată distanța de siguranță. Purtarea măștii de protecție este obligatorie. Biblioteca va pune la dispoziția participanților substanțe dezinfectante pentru mâini.