15 SEPTEMBRIE – Ziua Internațională a Democrației

SĂRBĂTOARE. În fiecare an, începând cu 2008, în data de 15 septembrie, comunitatea internațională celebrează una dintre cele mai prețuite valori universale – democrația. Această valoare, adesea pusă la grea încercare, se bazează pe voința liber exprimată a oamenilor de a participa activ și fără constrângeri în toate aspectele vieții lor.

Inițiativa de a sărbători Ziua Internațională a Democrației a aparținut unui grup de opt state, printre care se numără și România. Scopul acestei sărbători este de a aduce în prim-plan importanța democrației și de a promova valorile universale asociate acestui sistem de guvernare.

Organizația Națiunilor Unite, în calitate de for mondial al cooperării internaționale, îndeamnă toate țările membre să organizeze evenimente speciale în această zi pentru a evidenția și proteja valorile democrației. Ziua Internațională a Democrației reprezintă un prilej oportun pentru țările lumii de a-și reafirma angajamentele în ceea ce privește respectarea statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului.

Ministerul Afacerilor Externe al României aduce aminte că țara noastră a susținut ferm, începând cu anul 1989, necesitatea implicării tuturor statelor în consolidarea proceselor democratice la nivel global. Această susținere s-a manifestat nu doar prin acțiuni directe, ci și prin intermediul Organizației Națiunilor Unite și a altor organizații internaționale sau inițiative globale, cum ar fi Comunitatea Democrațiilor.

Mai mult, România a promovat în mod constant legătura strânsă dintre democrație, respectarea drepturilor omului și promovarea principiilor statului de drept. Această coerență în acțiuni și principii s-a materializat recent prin organizarea primei ediții a “Forumului pentru drepturile omului, democrație și statul de drept,” ce va avea loc la Geneva în perioada 21 – 22 noiembrie. Cu acest prilej, reprezentanți ai guvernelor statelor membre ONU, societății civile, mediilor academice și mass-media vor dezbate subiectul “Extinderea spațiului democratic. Rolul tinerilor în procesul de decizie publică.”

Astfel, Ziua Internațională a Democrației devine nu doar o ocazie de celebrare, ci și un moment de reflecție și angajament pentru toți cei care susțin valorile fundamentale ale democrației într-o lume în continuă schimbare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare