16 martie 1926 – Fizicianul american Robert Hutchings Goddard lansează cu succes prima rachetă cu combustibil lichid

ANIVERSARE ISTORICĂ. Primul zbor al unei rachete de acest tip a avut loc pe 16 martie 1926 la Auburn (Massachusetts), când profesorul american Robert Goddard a lansat o rachetă folosind oxigen lichid și benzină. Născut la 5 octombrie 1882 în orașul Worcester, Massachusetts, încă din tinerețe, la vârsta de 16 ani, a devenit interesat de cercetarea spațială, după ce a citit romanul lui Wells „Războiul lumilor”,.
Racheta, numită „Nell”, a atins o înălțime de 12 metri în 2,5 secunde, ajungând într-o plantație de varză. Cu toate acestea, a fost o demonstrație importantă a posibilității de a utiliza propulsori lichizi. După Goddard, rachetele cu combustibil lichid au fost lansate de Hermann Oberth în 1929 și Sergej Pavlovič Korolëv în 1933; aceste rachete au folosit etanol și oxigen lichid, respectiv gel de motorină și respectiv oxigen lichid. În timpul celui de-al doilea război mondial, Wernher von Braun a proiectat racheta V2, din care au fost dezvoltate primele rachete militare și spațiale în anii 1950 .
Rachetele cu combustibil lichid oferă impulsuri specifice mai mari decât rachetele solide sau hibride și, spre deosebire de acestea din urmă, permit modularea în timp real a tracțiunii, un control bun al raportului amestecului și pot fi oprite și repornite chiar de mai multe ori în cursul aceleiași misiuni. De asemenea, pot fi testate înainte de utilizarea operațională, permițând evidențierea și corectarea oricăror defecțiuni. O singură rachetă cu combustibil lichid poate fi utilizată pentru misiuni multiple, ca în cazul Navetei Spațiale sau Falcon 9.
Goddard a mai avut ideea unui lansator de rachete, primul model american de Bazooka (lansator de grenade propulsate de rachete) fiind inspirat din munca sa.