17 octombrie – Ziua Internațională pentru eradicarea sărăciei

EVENIMENT. Pe 17 octombrie, în fiecare an, comunitatea globală marchează Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei, un moment dedicat conștientizării și acțiunii împotriva unei probleme persistente care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Această zi are la bază o istorie semnificativă și o misiune vitală: eliminarea sărăciei și promovarea drepturilor omului, a demnității și a justiției sociale.

Această dată importantă a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în 1992, ca răspuns la apelul preotului catolic Joseph Wresinski și la manifestațiile din 17 octombrie 1987, când peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piața Trocadéro din Paris pentru a semnala că sărăcia este o încălcare a drepturilor omului. Această acțiune a servit ca punct de plecare pentru Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei și a devenit un simbol al solidarității globale în lupta împotriva sărăciei extreme, violenței și foametei.

Tema pentru acest an, “Muncă decentă și protecție socială: punerea în practică a demnității pentru toți,” aduce în prim plan aspecte esențiale ale acestei lupte. Se subliniază faptul că cei care trăiesc în sărăcie extremă lucrează adesea în condiții dificile, nereglementate și periculoase, dar chiar și așa, ei nu câștigă suficient pentru a-și asigura un trai adecvat pentru ei și familiile lor. Astfel, tema din acest an aduce în atenție importanța accesului universal la muncă decentă și protecție socială.

Protecția socială universală este un element-cheie pentru garantarea securității veniturilor tuturor și pentru acordarea prioritară a sprijinului membrilor cei mai vulnerabili ai societății. Astfel, liderii politici și factorii de decizie sunt încurajați să folosească demnitatea umană ca un ghid în procesele de luare a deciziilor, astfel încât drepturile fundamentale ale omului și justiția socială să primeze în fața obiectivelor corporative.

Cu Agenda 2030, comunitatea internațională și-a asumat angajamentul de a pune capăt sărăciei, de a proteja planeta și de a asigura pace și prosperitate pentru toată omenirea. Cu toate acestea, realitatea arată că încă 1,3 miliarde de oameni trăiesc în sărăcie multidimensională, dintre care aproape jumătate sunt copii și tineri.

Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei onorează milioanele de oameni care luptă zi de zi împotriva sărăciei și celebrază solidaritatea globală și responsabilitatea comună în efortul de a eradica sărăcia și de a combate toate formele de discriminare.

Reproduceri ale pietrei comemorative, dezvelite în 1987, servesc ca locuri de adunare pentru a sărbători Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei în întreaga lume. Aceste evenimente reamintesc lumii că lupta împotriva sărăciei este o responsabilitate comună și un obiectiv pe care trebuie să-l urmărim cu determinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare