18 mai: Ziua internaţională a muzeelor

ANIVERSARE. În fiecare an, la 18 mai, este sărbătorită Ziua internaţională a muzeelor, ce are ca obiectiv promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii.

În fiecare an, începând din 1977, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internaţională a muzeelor, care reprezintă un moment unic pentru comunitatea muzeală internaţională.

Obiectivul Zilei internaţionale a muzeelor este de a creşte gradul de conştientizare cu privire la faptul că ‘muzeele sunt un mijloc de schimb cultural, de îmbogăţire a culturilor şi de dezvoltare a cunoaşterii reciproce, a solidarităţii şi a păcii între oameni’.

Având loc anual la data de 18 mai, sau aproape de această dată, evenimentele şi activităţile organizate pentru a sărbători Ziua internaţională a muzeelor pot să dureze o zi, un weekend sau o săptămână întreagă. Ziua internaţională a muzeelor a fost sărbătorită prima dată acum 40 de ani.

Peste tot în lume, din ce în ce mai multe muzee participă la Ziua Internaţională a Muzeelor. Anul trecut au participat la eveniment peste 37.000 de muzee din aproximativ 158 de ţări şi teritorii. Muzeele au puterea de a schimba lumea din jurul nostru.

Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a organizat, în 1951, o reuniune numită “Cruciada pentru Muzee”. Reuniunea a avut ca subiect muzeele şi educaţia iar ideea instituirii unei Zilei internaţionale a muzeelor a pornit de la accesibilitatea instituţiei muzeale.

În 1977, ICOM a stabilit data de 18 mai drept Ziua internaţională a muzeelor.

Organizate la 18 mai sau în jurul acestei date, evenimentele şi activităţile planificate pentru a sărbători Ziua internaţională a muzeelor pot dura o zi, un weekend sau o săptămână întreagă. În întreaga lume, tot mai multe muzee participă la Ziua internaţională a muzeelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare