19 aprilie 2021 – Elicopterul Ingenuity al NASA, efectuează primul zbor cu motor pe o altă planetă.

TEHNOLOGIE. Ingenuity este un mic elicopter robotizat aflat pe Marte din 18 februarie 2021, care este destinat să facă primul zbor atmosferic motorizat pe o planetă dincolo de Pământ. Parte a misiunii Mars 2020 a NASA, mica dronă este o demonstrație de tehnologie.

Ingenuity este atașat în partea inferioară a roverului Perseverance. Inițial, desfășurarea sa a fost planificată pentru 8 aprilie 2021, la aproximativ 60 de zile de la aterizarea roverului în craterul Jezero, însă decolarea a fost întârziată până la 19 aprilie 2021.

Obiectivul este de a testa capacitățile unui astfel de dispozitiv în domeniul recunoașterii optice a terenului în acest mediu caracterizat printr-o atmosferă foarte subțire care limitează ridicarea și întârzierile de comunicare care împiedică orice control direct al zborului de către un operator uman.

La 19 aprilie 2021, elicopterul a efectuat primul zbor al unui aparat artificial în atmosfera planetei Marte. Ingenuity s-a ridicat la o înălțime de 3 m, unde a planat 30 de secunde. Apoi a urmat coborârea cu viteza de un metru/secundă.Acesta reprezintă primul zbor controlat, al unui dispozitiv pilotat la distanță, pe o altă planetă (în afara Pământului).

Ingenuity poartă o bucată de material (muselină) de la aripa stângă a avionului Wright Flyer din 1903 al fraților Wright, primul zbor controlat, susținut și autopropulsat al unui aparat mai greu ca aerul. Zona de decolare și aterizare de pe Marte a Ingenuity a fost numită câmpul fraților Wright.

Ingenuity a fost separat complet de roverul Perseverance la 3 aprilie 2021,după aterizarea în craterul Jezero la la 18 februarie 2021 și îndepărtarea scutului care a protejat drona elicopter situată sub rover la 21 martie 2021. În aceeași zi, Ingenuity a făcut o fotografie a suprafeței lui Marte care a fost transmisă înapoi pe Pământ.

Lamele rotorului au fost deblocate cu succes la 8 aprilie 2021 (misiunea sol 48) și a efectuat un test de rotire a rotorului la 50 rpm cu viteză redusă. Un test de rotire de mare viteză a fost încercat la 9 aprilie, dar nu a reușit din cauza expirării temporizatorului cronometrului de supraveghere, măsură care protejează elicopterul de funcționarea incorectă în condiții neprevăzute, în timp ce se încerca să se comute computerul de zbor din modul pre-zbor în modul zbor. La 12 aprilie, a fost anunțată o actualizare de software cu un patch pentru a corecta problema.La 17 aprilie 2021, Ingenuity a trecut cu succes testul de centrifugare cu viteză maximă.Testul a implicat rotirea lamelor rotorului, în timp ce se afla încă la suprafață, până la viteza maximă de aproximativ 2400 rpm, pentru prima dată pe Marte.

La 19 aprilie 2021 la 7:34 UTC, elicopterul a efectuat cu succes primul său zbor cu propulsie pe Marte. Echipa Ingenuity intenționează să piloteze elicopterul la fiecare 2-3 săptămâni până la sfârșitul lunii august, când Marte se va deplasa în spatele Soarelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare