1930 Bentley 6.5 Litre Speed Six Gurney Nutting Saloon: legendarul “Blue Train Special”

RETRO AUTO. În lumea automobilismului, puține mașini au reușit să îmbine performanța cu eleganța într-un mod atât de memorabil precum Bentley 6.5 Litre Speed Six Gurney Nutting Saloon, cunoscută și sub numele de “Blue Train Special”. Acest model legendar, produs în 1930, nu este doar o capodoperă a ingineriei și designului, ci și un simbol al spiritului aventuros și al competitivității interbelice.

Bentley Speed Six a fost construit pe platforma modelului Bentley 6½ Litre, dar cu un accent special pe performanță. Motorul său de 6,5 litri, cu șase cilindri în linie, era capabil să dezvolte 180 de cai putere, o cifră impresionantă pentru acea epocă. Acest motor puternic a fost combinat cu un șasiu robust și o caroserie elegantă, realizată de carosierii de renume Gurney Nutting.

Designul caroseriei Saloon, creat de Gurney Nutting, era caracterizat prin linii fluide și un stil aerodinamic, aducând un plus de rafinament și lux mașinii. Interiorul era la fel de impresionant, cu finisaje de calitate superioară și detalii atent lucrate, oferind confort și stil pentru pasagerii săi.

Ceea ce a transformat acest model într-o adevărată legendă a fost celebra sa cursă împotriva trenului Blue Train, un tren expres de lux care circula între Cannes și Calais în anii ’30. În martie 1930, capitolul istoric al acestui automobil a fost scris de către Bentley Boy Woolf Barnato, un pilot de curse și finanțator de succes.

Barnato a făcut un pariu îndrăzneț că va ajunge la Londra de la Cannes înainte ca trenul Blue Train să ajungă la Calais. Pariul nu era doar un test al vitezei mașinii, ci și al abilităților de conducere și rezistenței lui Barnato. Pe drumurile sinuoase și adesea dificile ale Europei, Barnato și Bentley-ul său au reușit să ajungă la Londra cu patru minute înainte ca trenul să ajungă la destinația sa finală. Această victorie a consolidat reputația Bentley ca fiind un producător de mașini nu doar de lux, ci și de performanță supremă.

Bentley 6.5 Litre Speed Six Gurney Nutting Saloon rămâne una dintre cele mai iconice mașini din istoria automobilismului. Designul său elegant și performanțele remarcabile au făcut-o un simbol al excelenței inginerești și al luxului din perioada interbelică.

Acest model este astăzi extrem de rar și foarte apreciat de colecționari și entuziaști auto, fiind o prezență obișnuită la expoziții de mașini clasice și evenimente de prestigiu. Fiecare apariție a unui Bentley Speed Six atrage atenția și stârnește admirația celor care au ocazia să-l vadă.

1930 Bentley 6.5 Litre Speed Six Gurney Nutting Saloon, sau Blue Train Special, nu este doar o mașină clasică, ci o legendă vie a automobilismului. Cu un design rafinat, o istorie captivantă și performanțe excepționale, acest model a scris un capitol important în istoria Bentley și a industriei auto în general. Pariul îndrăzneț și victoria împotriva trenului Blue Train continuă să inspire și să fascineze, amintindu-ne de un timp în care curajul și inovația mergeau mână în mână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare