2 Ianuarie – 240 de ani de la prima apariție a ziarului Siebenbürger Zeitung la Sibiu

PRESĂ. 1784 – o pagină istorică se deschidea la Sibiu, marcând apariția primului ziar pe teritoriul actual al României. Siebenbürger Zeitung, primul ziar din Transilvania, își făcea simțită prezența pe 2 ianuarie 1784, sub tiparul maestrului Martin Hochmeister.

De-a lungul vremii, ziarul a devenit o sursă vitală de informații, lunea și joia, având redactori precum profesorul M. Lebrecht, Johann Karl Eder, directorul școlii normale romano-catolice din Sibiu, și inspectorul școlar J. von Lerchenfeld.

Un aspect adesea trecut cu vederea este contribuția ziarului la relatarea despre răscoala lui Horea. Informațiile despre evenimentele răscoalei, publicate în acest ziar transilvănean, au rămas în umbră pentru mult timp, dar au fost esențiale pentru istoriografia răscoalei.

Ziarul a ajuns să fie o sursă principală de informare pentru presa europeană, în special pentru cea din Bratislava și Viena, de unde știrile se răspândeau în Vest. Chiar și în Țara Românească, boierimea și negustorimea au solicitat numere ale acestei gazete.

Cu o atitudine prudentă față de izbucnirea răscoalei lui Horea, ziarul a fost, totuși, prima sursă de informare din Imperiul Habsburgic cu privire la mișcarea condusă de Horea. A devenit sursa de bază pentru ziarul oficial al Curții de la Viena, Wiener Zeitung, care prelua și transmitea informațiile din Siebenbürger Zeitung către celelalte oficine de presă din Europa.

Siebenbürger Zeitung a rămas imparțială în abordarea răscoalei, prezentând evenimentele așa cum s-au întâmplat, fără a adăuga sau a omite detalii. Prin intermediul acestui ziar, Europa a fost informată despre fiecare aspect al răscoalei lui Horea, de la lupte și fapte până la prinderea și execuția liderilor răsculați.

Astfel, paginile ziarului au devenit martorele și transmițătoarele unei părți semnificative a istoriei, ilustrând puterea presei de a modela percepția asupra evenimentelor și a contribui la cunoașterea acestora în întreaga Europă a vremii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare