2 mai – ziua națională a tineretului

ANIVERSARE. La 2 mai 2023 este marcată Ziua naţională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004.

Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost iniţiat în 2004, de 15 deputaţi din formaţiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, la 5 octombrie 2004. Legea nr. 425 privind instituirea Zilei naţionale a tineretului a fost adoptată la 25 octombrie 2004.

Pentru marcarea acestei zile, sunt organizate şi promovate activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive, care vizează domeniile de interes ale tineretului. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care au atribuţii în domeniul tineretului se implică în sprijinirea materială, financiară şi organizatorică a evenimentelor dedicate acestei zile.

Începând cu 2016, anual, un oraş din România reprezintă Capitala Tineretului din România, similar titulaturii Capitala Europeană a Tineretului. Este vorba despre un program naţional destinat tinerilor, ce are drept scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele româneşti, în general, şi din mediul urban, în mod special. Desemnarea acestui oraş se face în urma unui concurs de concepte, potrivit site-ului capitalatineretului.ro. Primul oraş desemnat Capitala Tineretului din România a fost Timişoara, în perioada 2 mai 2016 – 1 mai 2017.

În 2022, în perioada 15-18 septembrie, s-a desfăşurat la Cluj-Napoca, Summitul Tinerilor 7.0, eveniment, găzduit de Casa de Cultură a Studenţilor ”Dumitru Fărcaş”, care a reunit 400 de tineri şi lucrători de tineret din România şi din Republica Moldova. În cadrul celor trei zile, participanţii au luat parte la numeroase activităţi dedicate temelor principale ale acestei ediţii – sfera sustenabilităţii şi a participării tinerilor, dar şi la ateliere, mese rotunde, sesiuni plenare, Summit Talks sau sesiuni de wellbeing, conform platformei dedicate https://www.capitalatineretului.ro/.Cu prilejul ceremoniei de închidere a Summitului Tinerilor 7.0, oraşul Ploieşti a fost desemnat Capitala tineretului din România pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, potrivit https://www.capitalatineretului.ro/.

Tema avansată de municipiul reşedinţă al judeţului Prahova este ”Ploieşti, Let’s PLAY!” (Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth), indică sursa citată anterior. Prin acest demers se urmăreşte o abordare complexă, adaptată şi atrăgătoare pentru tineri, asupra conceptelor care formează acronimul PLAY. Priorităţile programului ”Ploieşti, Let’s PLAY!” sunt structurate în patru direcţii de acţiune: crearea contextului de stare de bine, acţiunea tinerilor în comunitate, consolidarea ecosistemului de tineret şi crearea de perspective pentru tineri, potrivit platformei dedicate https://www.capitalatineretului.ro/.
 

 

sursa agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare