2018 – Bugetul Aeroportului Transilvania: 2,1 milioane de euro, din care 1 milion de euro cheltuieli cu angajații și profit brut estimat la… 430 de euro

MANAGEMENT. Din punct de vedere economic, pentru o instituție publică (serviciu, direcție, regie etc.) bugetul este similar cu cifra de afaceri dintr-o instituție privată. Să vedem cum este gestionat acest buget la recent redeschisul Aeroport Transilvania din Tîrgu Mureș (mai exact din Vidrasău), acolo unde pista-i reabilitată și viața-i frumoasă.

 

Aflat în proprietatea Consiliului Județean (CJ) Mureș, RA Aeroportul Transilvania Tg. Mureș (am observat la oficialii localnici cărora le e jenă că denumirea oficială a orașului e scrisă greșit, cu “î”, utilizează prescurtarea Tg.) mai așteaptă cursele regulate interne (promise în această lună), în acest moment fiind operabile, de la final de iunie, cele externe (doar două regulate, cele ale operatorului low-cost Wizzair, spre aeroporturile germane Dortmund și Memmingen, plus o cursă charter sezonieră spre Antalya).

 

Rectificare de buget: profit de 0,02%

 

Peti Andras

Să ne concentrăm puțin la bani. Bugetul pe 2018 al Aeroportului (condus de consilierul municipal UDMR Peti Andras, titulatura exactă a funcției este de “administrator executiv al Consiliului de administrație”) este de 9.734.000 de lei (echivalentul a peste 2,1 milioane de euro).

 

Strategia bugetară a fost astfel concepută încât să se obțină și profit, conform propunerii de rectificare: vreo 430 de euro (2.000 de lei). Din acest punct de vedere, instituția publică seamănă perfect cu o multinațională corportaistă, cu cifră mare de afaceri, dar cu profit minuscul (vezi Azomureș și similare), de 0,02%. În fine, un profit e un profit și gata – vorba neamțului, „Geld ist geld”.

 

Din suma de 2,1 milioane de euro, aproape jumătate sunt cheltuieli cu personalul (4.439.000 lei) – salarii, bonusuri etc. -, personal care acum e în număr de 100, dar conducerea mai vrea să angajeze, estimând că până la finalul anului la Aeroport vor fi 119 angajați. Salariul mediu lunar la instituția publică este de 3.475 lei. Cam aceste cifre sunt cuprinse în propunerea de rectificare a bugetului Aeroportului din județul Mureș, înaintate de conducerea managerială proprietarului (CJ Mureș) în iulie 2018. Ș-am zis să le cunoașteți, dacă sunteți interesați.

 

În afară de această noutate financiară, să vă oferim și una organizatorică. La începutul acestei luni, la Aeroportul Transilvania s-a demarat licitația pentru prestarea serviciilor de schimb valutar, alimentație publică și rent a car.

 

Cătălin VISCHI

2 comments
 1. Am înțeles perfect, credeți-ne. Bine ar fi să înțelegeți și dvs. scrierea. Nu e una laudativă, dimpotrivă. Practic este despre perspectivele și strategiile economice implementate într-un mod eronat la entități publice care ar trebui să fie extrem de profitabile în contextul utilității și a lipsei concurenței.

 2. cum puteti citi un buget, dupa cum ca “dicteaza” toti mincinosi?!?!?!?!?
  sunteti atrasi intr-o enorma eroare! Aceasta conducere judeteana arunca pe geam, fara nicio perspectiva, 5,7 milioane RON, suma ce provine din transferuri, adica bani ce apartin CJ, din alte surse, banii muresenilor in fapt. Pentru a acoperii gaura de 5,7 milioane (fara 2.000, “profitul” cu care v-a linistit…..)
  Nu cred ca va fi capabil sa stranga, din exploatare, nici macar diferenta de 4 milioane, pentru a-i pune langa “darul” CJ, la rasfatul mizerabil, pe care il estimeaza la 9,732 milioane. La fel cum, sigur, va primi si un ajutor suplimentar, tot din banii nostrii si tot pentru nimic.
  Treziti-va…..e atat de jignitor! Intr-adevar, compicat subiect, multe insomnii provoaca 🙂
  Ref.
  http://www.cjmures.ro/Hotariri/Hot2018/anexa1_hot016_2018.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare