21 noiembrie – Ziua mondială a salutului

EVENIMENT. Salutul reprezintă o formă fundamentală de interacțiune umană, reprezentând un pas esențial către înțelegerea reciprocă între oameni de diferite rase, naționalități sau religii. Ziua Mondială a Salutului, sărbătorită în fiecare an la 21 noiembrie, promovează comunicarea ca instrument esențial pentru menținerea liniștii și păcii în lume. Inițiată în 1973 de frații Brian și Michael McCormack din Omaha, Nebraska, SUA, această zi a câștigat susținerea personalităților publice, liderilor religioși, laureaților Nobel pentru Pace și a 180 de țări. A avut originea în timpul conflictului din 1973 dintre Egipt și Israel, fiind o formă de protest nonviolent împotriva războiului, conform www.worldhelloday.org.

Primele forme de salut au apărut în timpul primelor dinastii chineze, când oamenii își acopereau ochii pentru a proteja privirea de lumina strălucitoare a împăratului. Această practică a evoluat în salutul militar. În vremea romanilor, salutul “Ave Cezar!” era însoțit de strângerea antebrațelor, simbolizând încrederea și pacea.

Obiceiurile de salut au evoluat de-a lungul timpului. În epoca cavalerilor, domnițele erau salutate cu reverențe adânci și sărutarea mâinii înmănușate, iar în prezent, diverse forme de salut sunt practicate în funcție de context și cultură. Pandemia de COVID-19 a introdus schimbări, iar salutul prin strângerea mâinii a fost înlocuit cu gesturi fără contact fizic, cum ar fi expresiile faciale, ridicarea șepcii sau gesturile cu mâna.

Saluturile variază în întreaga lume, reflectând diversitatea culturală. De exemplu, japonezii se înclină, britanicii folosesc salutul verbal și strângerea de mână, în timp ce în Tibet, a scoate limba este considerat politicos. În Franța, oamenii se sărută pe ambii obraji, în timp ce în Botswana își ating ușor palmele, iar în Cambodgia își lipesc palmele de piept, conform www.fiicurios.ro.

Bunele maniere dictează modul corect de a saluta. Intrând într-o încăpere, este politicos să salutăm primii, iar ceilalți să răspundă. În grup, este recomandat să salutăm pe toți cei cunoscuți, iar răspunsul să fie reciproc. De asemenea, există reguli de salut în funcție de gen și vârstă. Limbajul de salut variază și în funcție de regiunea geografică din România, de la “Bună!” în București la “Servus!” în Ardeal sau “Ciau!” în Cluj, Sibiu și Banat.

Cu peste 6.500 de limbi vorbite în lume, saluturile includ expresii precum “Konnichi wa” (japoneză), “Jambo” (swahili), “Ni hao” (chineză), “Bonjour” (franceză), “Ciao” (italiană), “Ahoj” (cehă), “Hej” (daneză), “Şalom” (ebraică), “Hallo” (germană), “Olá” (portugheză), “Zdravstvuitie” (rusă), “Al Salaam a alaykum” (arabă), “Merhaba” (turcă). Totuși, cuvântul universal “Hello” rămâne cel mai popular, fiind și formula universală de salut la telefon.

În spiritul acestei zile, oamenii sunt încurajați să celebreze diversitatea culturală a saluturilor și să conștientizeze importanța comunicării în menținerea păcii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare