22 Martie – Ziua mondială a Apei

EVENIMENT. Ziua mondială a apei se marchează anual pe 22 Martie. Este o zi în care sărbătorim apa şi în care se atrage atenţia, la nivel mondial, asupra populaţiei care suferă de lipsa ei.

Nimeni nu poate trăi fără apă. Gândiţi-vă doar că aproximativ două treimi din corpul nostru este format de apă.

Ca sa spunem adevărul… nimic nu poate supravieţui fără apă, amintindu-ne că din apă a apărut viaţa, între 3 și 4 miliarde de ani în urmă. Din celulele mici am devenit ceea ce suntem și astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Apei pe 22 martie.

Pentru că a spune apă înseamnă a spune viaţă

Apa este esenţială pentru plante și flori, deoarece 2/3 din Pământ sunt acoperite de ea, și nu din întâmplare o numim și Planeta Albastră pentru că, în ciuda acestui fapt, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până în 2025 jumătate din populaţie lumea ar putea trăi în zone cu stres ridicat de apă, riscând să nu mai aibă acces la apa potabilă.

Deoarece apa este conectată în mod indisolubil la situaţia climatică, ea a permis nașterea și răspândirea civilizaţiei umane. În ultimii ani am auzit despre încălzirea globală, gaura de ozon, gheţarii care se topesc și consecinţele pe care acest fenomen le-ar putea avea pentru viaţă pe Pământ.

Ziua Mondială a Apei

Din aceste motive, Naţiunile Unite au stabilit Ziua Mondială a Apei în 1922.

Soluţia constă în implementarea unei schimbări, de exemplu, prin asumarea strategiilor pentru protejarea și protejarea surselor de apă și introducerea de noi modele de consum durabil și anti-deșeuri.

Ziua Mondială a Apei reprezintă astfel o oportunitate de a evidenţia unele aspecte ale distribuţiei apei pe planetă, efectul acesteia asupra climei și de a sensibiliza și implica cât mai mulţi oameni, făcându-i conștienţi de consumul de apă și limitarea risipirii unei resurse atât de preţioase.

Cea mai importantă schimbare, de fapt, este aceea care apare prin alegeri și comportamente individuale. Tema Zilei Mondiale a Apei 2018 este „Natura pentru apă”. Propunerea este de a utiliza soluţiile găsite în natură pentru a reduce inundaţiile, secetele și poluarea apei.

O posibilă soluţie este aceea care se bazează pe protejarea ciclului natural al apei. Este necesar să trecem de la un concept de „comercializare” a apei, destinat ca un atu care trebuie exploatat, la cel al apei drept „capital natural”, adică sursă de viaţă. În termeni concreţi, se crede că s-ar putea exploata inovaţia tehnologică într-o economie circulară, care implică reciclarea apei și investiţii în protecţia râurilor și a zonelor umede, dar și a pădurilor și a zonelor verzi.

Efectul de conștientizare al Zilei Mondiale a Apei este lansarea iniţiativelor ecologice. Pentru a face diferenţa, gesturile mici dar fundamentale sunt suficiente: orice faci pe 22 martie, fă-o pentru Planetă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare