23 mai – Ziua Națională a Aromânilor

ANIVERSARE. Pe 23 mai se sărbătorește Ziua Națională a Aromânilor (în aromână: Dzua Natsionalã a Armãnjilor), un grup etnic din Balcani împrăștiat în Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, România și Serbia. În mod normal, este sărbătorită de aromânii din diverse țări în care sunt originari și, de asemenea, de diaspora aromână, dar mulți aromâni din Grecia nu o recunosc.
După cum au declarat asociațiile și organizațiile aromâne în 1991, ziua sa de observație este 23 mai, deoarece aceasta a fost ziua în care s-a anunțat că Sultanul Imperiului Otoman Abdul Hamid al II-lea recunoscuse meiul Ullah („Meiul Vlah”) pentru aromâni cu o zi mai devreme, la 22 mai 1905. Este posibil ca această zi pentru anunțarea recunoașterii sale să fi fost aleasă deoarece a coincis cu ziua aniversarea Declarației de Independență a României la acea vreme. Crearea meiului Ullah a fost realizată cu ajutorul României și al puterilor externe, în special a Austro-Ungariei și a Imperiului German, și le-a acordat aromânilor dreptul de a avea propriile biserici și de a avea mai multă autonomie asupra educației. Datorită importanței recunoașterii în sine, sărbătoarea este uneori sărbătorită pe 22 mai.
De Ziua Națională a Aromânilor din 2002, secretarul de stat român Doru Vasile Ionescu a anunțat printr-o declarație la Universitatea din București că România va reîncepe să susțină comunitățile aromâne din Albania, Bulgaria și Macedonia de Nord. Acest mesaj citit de acesta a fost de la premierul român Adrian Năstase. Întrebat însă de ce mesajul nu includea aromânii Greciei, Ionescu nu a răspuns la întrebare. Se presupune că aceasta reprezintă dorința autorităților române de a nu mai interveni în așa-zisa chestiune aromână, care a provocat o luptă ostilă de influență asupra aromânilor a României și a Greciei între sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului. al secolelor XX.
Potrivit istoricului Nikola Minov, recunoașterea meiului Ullah a fost o înfrângere diplomatică pentru Grecia, motiv pentru care aromânii pro-greci refuză să sărbătorească o zi care simbolizează o înfrângere pentru „patria lor” percepută. Un alt motiv poate fi faptul că meiul Ullah a fost înființat de un sultan otoman turc, ceea ce a făcut ca cuvântul său să nu fie acceptat sau respectat pe scară largă din cauza relațiilor proaste dintre Grecia și Turcia.
În Macedonia de Nord însă, sărbătoarea este cunoscută ca „Ziua Națională a Vlahilor” (macedoneană: Национален ден на Власите, romanizat: Nacionalen den na Vlasite) și a fost felicitată de oficiali precum fostul prim-ministru macedonean Nikola Gruevski sau actualul președinte al Macedoniei de Nord Stevo Pendarovski. De fapt, este o sărbătoare oficială în Macedonia de Nord din 2007 și o zi nelucrătoare pentru cetățenii macedoneni de etnie aromână, conform unei legi din 2007 emisă de Ministerul Muncii și Politicii Sociale din Macedonia de Nord.
În plus, în România, Ziua Românității Balcanice a fost instituită în 2021 ca sărbătoare în țară care urmează să fie sărbătorită în fiecare 10 mai. Această zi se dorește a fi o sărbătoare și pentru aromâni, dar și pentru meglenoromâni și istroromâni, deși în perspectiva că aceste trei popoare sunt subgrupuri românești care trăiesc la sud de Dunăre. În Ziua Românității Balcanice se sărbătorește și înființarea meiului Ullah, dar în acest caz, data sărbătorii se bazează pe Stilul Vechi,întrucât România a adoptat calendarul gregorian abia în 1919. Mai târziu, în același an, s-a propus ca și Ziua Națională a Aromânului să fie aprobată ca sărbătoare românească sărbătorită în fiecare 23 mai. Cu toate acestea, Parlamentul României a respins acest lucru.
Personalitați aromane foarte cunoscute la noi în tară sunt:
Constantin Belimace – poet
Toma Caragiu – actor
Ion Caramitru- actor
Hristu Cândroveanu – critic literar, poet, prozator, traducător și publicist
Nicu Constantin – actor
Victor Eftimiu – dramaturg, eseist, povestitor, scriitor și traducător
Constantin Gane – prozator și memoralist
Teohar Mihadaș – poet, prozator, eseist, educator
Dan C. Mihăilescu
Gellu Naum – poet, prozator, dramaturg, traducător, eseist
Sergiu Nicolaescu – regizor, scenarist, actor
Sextil Pușcariu – filolog, lingvist, istoric literar, pedagog, cronicar muzical și teatral, publicist și academician