23 octombrie – Sărbătoare naţională în Ungaria

SĂRBĂTOARE. Începând cu 23 octombrie 1989, această zi a fost o dublă sărbătoare națională în Ungaria. Este ziua revoluției din 1956 și ziua proclamării Republicii Ungare în 1989, care a fost adăugată pe lista sărbătorilor naționale prin Legea XXVIII din 1990.

Tinerii și mulțimea care li s-a alăturat au spus: să nu fim oricum! Ajunge cu umilința, frica și neputința, cu deportările nocturne și cu procesele sumare de la Tribunalul Poporului.

Revoluția din 1956 a fost o revoluție a poporului maghiar împotriva dictaturii staliniste și a invaziei sovietice și unul dintre cele mai importante evenimente din istoria maghiară a secolului XX. A început cu protestul pașnic al studenților din Budapesta la 23 octombrie 1956 și s-a încheiat cu zdrobirea rezistenței rebelilor înarmați la 10 noiembrie.

Demonstrația în masă de la Budapesta din 23 octombrie a degenerat într-o revoltă armată în aceeași noapte, din cauza reacției ostile a conducerii Partidului Comunist și a salvelor sângeroase trase asupra mulțimii neînarmate. Acest lucru a dus la căderea guvernului, la retragerea trupelor sovietice, la restaurarea sistemului multipartidist și la transformarea democratică a țării.

În primele zile ale lunii noiembrie, noul guvern a început negocierile cu Uniunea Sovietică privind retragerea completă a trupelor sovietice, retragerea din Pactul de la Varșovia și neutralitatea țării. Cu toate acestea, după o reticență inițială, conducerea politică sovietică s-a răzgândit și, după ce a primit asigurări din partea puterilor occidentale că nu vor ajuta guvernul maghiar, trupele sovietice au lansat un război nedeclarat împotriva Ungariei la 4 noiembrie.

Lupta pentru libertate a țării, care a fost dusă timp de mai multe zile de una singură împotriva unor șanse disproporționate, a fost astfel înfrântă în cele din urmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare