25 de ani de euro: România renunță la ținta de aderare și stabilitate

FINANCIAR. Euro sărbătorește 25 de ani de la lansarea sa ca monedă oficială a Uniunii Europene, fiind adoptată de 20 dintre cele 27 de state membre. Cu toate acestea, România nu se numără printre aceste state, deși oficialii guvernamentali discută despre introducerea euro de mai bine de zece ani. În contrast, Croația, cea mai recentă țară membră a UE, a adoptat deja euro de un an.

Euro a devenit a doua monedă internațională ca importanță, după dolar, și este folosită în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

România, alături de alte șase țări, este obligată să adopte euro, dar trebuie să îndeplinească criterii referitoare la stabilitatea prețurilor, finanțele publice, cursul de schimb și ratele dobânzilor pe termen lung.
Când ar putea România adopta euro?
Potrivit celei mai recente evaluări a Comisiei Europene, România nu este în prezent pregătită să treacă la euro, iar un termen realist este anul 2030.

Deși inițial s-au vehiculat diferite termene, cum ar fi 2012, 2015, 2019, 2027, 2028 sau 2029, Guvernul României a renunțat recent să avanseze o dată pentru aderarea la moneda euro. Inflația, care a fost de 6,72% conform datelor INS, reprezintă un obstacol major, iar estimările BNR indică o creștere la 7,7% în primul trimestru al anului urmată de o scădere la 6,8% la sfârșitul trimestrului II.

Dan Schwartz, analist economic, a atras atenția că încă nu s-au luat în considerare creșterile de prețuri generate de încercările mediului de afaceri de a se proteja împotriva agresivității fiscale. El a subliniat că creșterile de prețuri nu au fost evaluate în contextul stării conflictuale la nivel global între marile puteri economice.

Drumul spre aderarea la moneda euro se anunță dificil, iar exemplul recent al Croației, care a suferit creșteri de prețuri și inflație în urma adopției euro, servește ca avertisment pentru România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare