25 iunie: Ziua Internaţională a navigatorului

EVENIMENT. Ziua internaţională a navigatorului (“Day of the Seafarer”) este marcată anual pe 25 iunie.

Convenţia internaţională pentru prevenirea poluării de la nave (MARPOL) este principalul tratat internaţional care abordează prevenirea poluării marine de către nave, fie din cauze operaţionale, fie accidentale. Adoptată pe 2 noiembrie 1973, convenţia a fost completată de Protocolul din 1978, adoptat ca răspuns la accidentele cu nave-cisternă din 1976-1977.

Navigatorii petrec mult timp pe mare și joacă un rol crucial în protejarea mediului marin. Campania din acest an îi încurajează pe navigatori să posteze fotografii ale mediului marin în timpul călătoriilor lor, folosind hashtag-ul #OceansWorthProtecting, pentru a sublinia importanţa protejării oceanelor.

Ziua internaţională a navigatorului a fost instituită în 2010, în cadrul conferinţei OMI de la Manila, unde s-au adoptat revizuiri ale Convenţiei internaţionale privind standardele de pregătire, certificare şi efectuare a serviciului de cart (Convenţia STCW) şi a Codului de asociat.

Sindicatul Liber al Navigatorilor din Flota Maritimă Comercială (SLN), înfiinţat pe 26 decembrie 1989, este organizaţia profesională reprezentativă la nivel naţional a navigatorilor maritimi din România și membru fondator al Federaţiei Europene a Transportatorilor.

Începând din 2020, SLN a solicitat Guvernului desemnarea marinarilor ca “lucrători cheie”, conform Circularei OMI 4204 și Ghidului Comisiei Europene pentru măsurile de gestionare a frontierelor statelor membre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare