25 noiembrie – Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor

SĂRBĂTOARE. La 7 februarie 2000, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 54/134, a stabilit oficial data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.
Sprijinirea și investiția în organizații puternice și autonome pentru drepturile femeilor și mișcări feministe este cheia pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor. De aceea, tema pentru 2022 este “UNITATE! Activism pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor”, iar culoarea portocalie, ce va îmbrăca principalele clădiri și repere ale orașelor, reprezintă un viitor mai luminos, eliberat de orice formă de violență îndreptată împotriva persoanelor de gen feminin.

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor marchează, la fel ca în fiecare an, lansarea campaniei “Unite to End Violence against Women” (25 noiembrie – 10 decembrie), o inițiativă de 16 zile de activism care se încheie cu Ziua internațională a drepturilor omului (10 decembrie).
Această campanie, condusă de secretarul general al ONU și UN Women din 2008, își propune să prevină și să elimine violența împotriva femeilor și fetelor din întreaga lume, făcând apel la acțiuni globale pentru creșterea gradului de conștientizare, promovarea susținerii și crearea oportunităților de discuție asupra provocărilor și soluțiilor.

Campania din acest an are drept scop mobilizarea întregii societăți pentru a deveni activiști în acțiuni de prevenire a violenței împotriva femeilor, pentru a fi solidari cu activiștii pentru drepturile femeilor și pentru a sprijini mișcările feministe din întreaga lume pentru a rezista la retrogradarea drepturilor femeilor și pentru a face apeluri pentru o lume liberă de violențe împotriva femeilor.

Activiștii pentru drepturile femeii au sărbătorit, începând din 1981, ziua de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenței. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană.
În cadrul celei de-a IV-a Conferințe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violența asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalității, a dezvoltării și a păcii și aduce atingeri drepturilor omului și libertăților fundamentale, menționează site-ul http://insp.gov.ro/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare