25 octombrie – Ziua Armatei Române!

SĂRBĂTOARE. Ziua de 25 octombrie 1944, Ziua Armatei Române, semnifică data eliberării complete a nord-vestului Transilvaniei de sub stăpânire și administrare străină.
 
Eliberarea întregului teritoriu național al României a fost realizată prin luptele eroice ale celor peste 525.000 de militari angajați cu totul și cu totul între 23 august și 25 octombrie 1944. Aproape 58.000 dintre aceștia au fost uciși sau răniți. Pierderile suferite de inamic s-au ridicat la 89.934 de militari, dintre care 76.275 au fost luați prizonieri.
 
Eliberarea nord-vestului României nu a însemnat și sfârșitul luptelor Armatei Române, care a continuat în războiul împotriva fascismului alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei până la Marea Victorie din 9 mai 1945.
 
Ultimul oraș românesc care a fost eliberat de naziști a fost Carei. Eliberarea orașului Carei a coincis cu ziua de naștere a Regelui Mihai, 25 octombrie. Mai târziu, această zi a fost desemnată oficial drept Ziua Forțelor Armate.
 
Ziua Forțelor Armate Române, cunoscută și sub numele de Ziua Armatei Române, nu este o sărbătoare publică, dar este totuși sărbătorită pe scară largă în întreaga țară. Este marcată prin discursuri oficiale, ceremonii solemne, parade militare și alte evenimente și activități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare