29 iunie: Ziua internațională a Dunării

EVENIMENT. La 29 iunie, cele 14 țări din bazinul Dunării celebrează Ziua internațională a Dunării, un eveniment care marchează cea de-a 21-a aniversare în 2024. Aceasta evidențiază importanța fluviului pentru economia, mediul și cultura regiunii.

Manifestările includ festivaluri, întâlniri publice și evenimente educative, desfășurate în toate statele dunărene, pentru a promova măsuri comune de protecție împotriva amenințărilor precum seceta, inundațiile și poluarea accidentală.

După restricțiile pandemiei, evenimentele în aer liber au revenit în 2023, sub tema “Păstrați Dunărea Albastră”, inspirată de studiul JDS4 privind monitorizarea apelor de suprafață. Acesta a oferit date vitale despre calitatea apei în întregul bazin.

Ziua Dunării simbolizează solidaritatea între popoarele regiunii și responsabilitatea comună de a proteja această resursă valoroasă.

Sărbătoarea a fost instituită după semnarea Convenției privind protecția și utilizarea durabilă a Dunării, la 29 iunie 1994, la Sofia, sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare