29 octombrie – Ziua Mondială de Prevenire a Accidentului Vascular Cerebral (AVC)

SĂRBĂTOARE. Pe 29 octombrie, în fiecare an, este marcată Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC) – World Stroke Day, cu scopul de a sensibiliza asupra gravității și ratei crescute de accidente vasculare cerebrale și de a promova prevenția și recunoașterea semnelor acestei boli. AVC-ul, o afecțiune care afectează o zonă din creier din cauza problemelor arterelor care furnizează sânge și nutrienți creierului, poate fi clasificat în două categorii majore: AVC ischemic, cauzat de blocarea unei artere de către un cheag de sânge, și AVC hemoragic, generat de ruperea unui vas de sânge cu acumularea de sânge în sau în jurul creierului.

Cu peste 12 milioane de oameni afectați în fiecare an, AVC-ul este principalul motiv al dizabilității la nivel mondial. De asemenea, până la 90% dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin gestionarea factorilor de risc responsabili de apariția acestei boli.

Semnele și simptomele unui AVC apar brusc și pot varia în funcție de tipul de AVC și de zona afectată a creierului. Acestea pot include dificultăți de vorbire și înțelegere, paralizie sau amorțeală bruscă a feței, a mâinii sau a piciorului, tulburări de vedere, cefalee severă însoțită de vărsături și pierderea conștienței, sau dificultăți de mers, tulburări de echilibru și pierderea coordonării.

Pe lângă faptul că reprezintă o urgență medicală, AVC-ul poate fi prevenit și tratat cu succes dacă se intervine prompt. Tratamentul adecvat poate reduce afectarea cerebrală și poate evita complicațiile grave sau chiar decesul. Un atac ischemic tranzitoriu (AIT), care este o întrerupere temporară a fluxului de sânge către creier, reprezintă, de asemenea, o urgență medicală și poate fi precursorul unui AVC ischemic sever.

În România, frecvența AVC-ului este mai mare decât media europeană, înregistrându-se în medie 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, comparativ cu media europeană de 200 de cazuri. Țara noastră se numără printre statele europene cu cea mai ridicată incidență a accidentelor vasculare cerebrale. Aceasta reprezintă a treia cauză de mortalitate în România, după cancer și bolile cardiovasculare.

Cu aceste informații în minte, Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral este o ocazie crucială de a promova prevenția, de a crește gradul de conștientizare asupra semnelor și simptomelor AVC-ului și de a susține eforturile pentru accesul la tratament și sprijin pentru supraviețuitori și familiile acestora. Prin educație, cercetare și tratament adecvat, putem contribui la reducerea impactului devastator al accidentelor vasculare cerebrale în întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare