29 septembrie. Nașterea părintelui Arsenie Boca
COMEMORARE. Pe data de 29 septembrie 1910, în localitatea Vața de Sus, comitatul Hunedoara (pe atunci parte a Austro-Ungariei), s-a născut Arsenie Boca, una dintre cele mai influente figuri ale spiritualității ortodoxe românești din secolul XX. Părinte ieromonah, teolog, dar și artist plastic, Arsenie Boca a marcat profund viața religioasă din România, atât prin activitatea sa pastorală, cât și prin pictura sa deosebită, cu precădere în biserica din Drăgănescu, județul Giurgiu.
După ce a devenit stareț la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus și ulterior la Mănăstirea Prislop, Arsenie Boca a atras un număr impresionant de credincioși. Carisma și personalitatea sa deosebită au transformat mănăstirile în locuri de pelerinaj pentru mii de oameni, care căutau învățătura și îndrumarea spirituală a acestui duhovnic.
Din păcate, activitatea sa nu a trecut neobservată de regimul comunist, care l-a hărțuit constant. Arsenie Boca a fost unul dintre martirii gulagului comunist, fiind închis la Securitatea din Brașov și trimis la muncă forțată la Canal. De asemenea, a fost încarcerat în închisorile din Jilava, București, Timișoara și Oradea, dar a rămas un simbol de rezistență spirituală.
Arsenie Boca este considerat de mulți dintre ucenicii săi cel mai mare duhovnic român al secolului XX. În prezent, la mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului se perindă zilnic sute de pelerini, dovadă a moștenirii sale spirituale care continuă să inspire și să mângâie sufletele celor care îl cunosc.
Părintele Arsenie Boca rămâne un reper important în istoria Bisericii Ortodoxe Române, dar și în conștiința colectivă, fiind venerat de credincioși pentru viața sa sfântă și pentru curajul cu care a înfruntat regimul opresiv al vremii.