3 APRILIE – Ziua Jandarmeriei Române

EVENIMENT. Ziua Jandarmeriei Române: 173 de ani de la reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi.

Ziua Jandarmeriei Române este serbată anual pe 3 aprilie, amintind data la care, în 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, se arată pe site-ul oficial al Jandarmeriei Române.

Regimentul de jandarmi din Moldova se împărţea în două subdiviziuni, fiecare având în zona de responsabilitate câte şase ţinuturi (judeţe). Fiecărui ţinut îi era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga câte o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). Rezulta, astfel, un total de 14 companii de jandarmi, cu un efectiv total de 1.433 jandarmi călări şi pedeştri.

Domnul Moldovei deschisese, la 17 februarie 1850, prima adunare a Divanului Obştesc, iar la 25 februarie 1850 a solicitat Divanului să ia în discuţie proiectul pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi.

Divanul Obştesc a votat această lege pe 12 martie 1850, iar în 22 martie , l-a înştiinţat pe domnul Moldovei că a încheiat lucrările pentru reformarea Corpului slujitorilor, în cel de jandarmi.

Jandarmeria a cunoscut un amplu proces de modernizare în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Necesitatea elaborării unei legi de organizare a Jandarmeriei în întreaga ţară a dus la promulgarea Legii pentru organizarea Jandarmeriei rurale, prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893, urmată de Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale din 1 septembrie 1893.

În prezent, activitatea Jandarmeriei Române este reglementată de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, care stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei.

Potrivit legii, „Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism”.

Jandarmeria Română colaborează cu Biserica la nivel național şi local în acțiuni umanitare. Un exemplu în acest sens este implicarea în Campania „Donează sânge! Salvează o viață!”, promovată de Patriarhia Română.

Prefectul Județului Mureș – Mara Togănel, a trasmis cu această ocazie pe pagina ei de Facebook:
“La mulți ani jandarmilor mureșeni!
Le mulțumesc jandarmilor pentru profesionalismul de care dau dovadă în îndeplinirea misiunilor și pentru eforturile care vizează îmbunătățirea continuă a serviciului în slujba mureșenilor.
Încurajez echipa Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș și Gruparea de Jandarmi Mobilă “Regele Ferdinand I” Târgu Mureș să se ridice mereu la înălțimea misiunilor care le sunt încredințate și să dovedească mureșenilor credibilitate și seriozitate.
Alături de celelalte structuri militare ale Ministerului Afacerilor Interne, Jandarmeria Română este parte a misiunii de garantare a siguranței cetățeanului, asigurarea ordinii și liniștii publice, apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor, alături de o serie de alte misiuni care au în centrul lor binele nostru, al tuturor.
La mulți ani doamnelor și domnilor jandarmi din județul Mureș! Succes în activitate!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare