3 decembrie – Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități

SĂRBĂTOARE. Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități din 3 decembrie este o zi care îi ajută pe toți să devină mai plini de compasiune și mai înțelegători față de provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități.
Ziua nu face discriminare între dizabilitățile mentale și fizice, iar spiritul acestei zile este de a se asigura că toți oamenii din lume au șanse egale la muncă, joacă, sănătate și succes. Persoanele cu dizabilități pot fi și, foarte adesea, sunt membri contributivi și valoroși ai societății, iar ziua de astăzi este dedicată aprecierii acestora.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre aceștia provenind din țările în curs de dezvoltare, iar 50% neavând acces la sistemul de îngrijire medicală. O statistică îngrijorătoare este și aceea care arată că mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilități sunt copii, iar probabilitatea ca aceștia să se confrunte cu violența este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme.

Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în 1992, prin rezoluția 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Națiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilități (1983-1992).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare