România are 189 km de pârtii de schi, cât o stațiune din Franța sau Elveția

TURISM. Cele 218 pârtii de schi din România au o suprafață schiabilă totală de 189 de kilometri. Prin comparație, doar o singură stațiune de dimensiuni medii din Franța sau Elveția are o lungime similară.

Sinaia este stațiunea care are cel mai mare număr de kilometri de pârtii de schi din România – aproximativ 23 de kilometri. Orașul montan de pe Valea Prahovei este urmat de Poiana Brașov, care are 15 km de pârtii de schi. Prin comparație, cea mai mare stațiune de schi din lume, Les 3 Vallées – Val Thorens/Les Menuires/Méribel/Courchevel din Franța, are o lungime totală a pârtiilor de 600km. Următoarele cele mai mari pârtii de schi se află în Elveția, Italia și Austria. Chiar și Park City din Utah, SUA, are o suprafață schiabilă de 250 km.

Treisprezece noi pârtii de schi au fost aprobate în acest an în România, adăugând o lungime a pârtiilor de aproape 14 km la totalul acestora, potrivit datelor Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Cu toate acestea, Poiana Brașov rămâne una dintre cele mai căutate stațiuni montane pe timpul iernii, alături de Sinaia, Bușteni și Predeal, dar și una dintre cele mai scumpe. Primăria Brașov intenționează să extindă domeniul schiabil din Poiana Brașov, prin adăugarea a încă 30 de hectare, ceea ce înseamnă mărirea pârtiilor cu încă 10 km. Totuși, acest lucru nu este nici pe departe suficient pentru a atrage pasionații de schi din Europa.

România nu are o infrastructură dezvoltată care să-i permită să devină o destinație de schi. Pârtiile mici, prețurile ridicate și lipsa de colaborare între proprietarii de hoteluri, administratorii pârtiilor de schi și autoritățile locale și centrale fac din România o țară de evitat pentru pasionații de schi. În plus, infrastructura locală nu permite practicarea prea multor alte sporturi de iarnă.

Sunt necesare investiții mari pentru a crește numărul pârtiilor de schi, implicit numărul de kilometri de pârtii. Astfel de investiții nu au șanse să se întâmple, deoarece sezonul de schi în România durează doar câteva luni. Țara nu are o tradiție în ceea ce privește sporturile de iarnă, iar mulți români preferă să plece în străinătate pentru a le practica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare