30.01.1969 – Ultimul spectacol public al trupei The Beatles, pe acoperișul Records Apple

ISTORIE MUZICALĂ. Acum 54 de ani, mai exact pe data de 30 ianuarie 1969, trupa The Beatles, alături de Billy Preston, concertează pe acoperișul studiourilor Apple din Londra. Show-ul a durat 42 de minute, a fost întreurpt de poliție și a fost pentru ultima oară când cei patru au cântat împreună.

În ianuarie 1969, The Beatles se îndreptau spre o lună plină de probleme. John Lennon era foarte afectat de dependența de heroină, George Harrison părăsește frustrat trupa brusc, astfel încât, spre la finalul lunii trupa merge clar pe drumul destrămării.

Concertul făcea parte din proiectul Get Back, un program TV de două ore care urma să-i prezinte pe cei de la The Beatles la repetiții și pe scenă – o idee care-și avea originea în timpul unei sesiuni de înregistrări din septembrie 1968, când membrii trupei au apărut în clipuri promoționale pentru Hey Jude și Revolution, fiind regizate de Michael Lindsay-Hogg. De la un pahar de whiskey la altul, membrii grupului și-au amintit de concertele live.

În luna decembrie, Paul l-a rugat pe producătorul Glyn Johns să se uite peste înregistrările lor pentru televiziune. Johns îndeplinise același rol pentru emisiunea Rock and Roll Circus al trupei The Rolling Stones, care a fost difuzat în aceeași lună. Dar producătorul obișnuit al The Beatles, George Martin, era încă foarte prezent, apărând în prima zi de filmare și aproape în fiecare zi după aceea. A securizat echipamentul de înregistrare și, odată ce tot spectacolul s-a mutat pe clădirea Apple, a trebuit să stabilească un alt studio de înregistrări de la zero în mai puțin de o săptămână.

Membrii trupei considerau că făceau acest lucru pentru a dovedi că încă erau o trupă foarte bună de rock ‘n’ roll dar de fapt s-au trezit implicați într-un act de nostalgie aproape fatală.
Zi după zi s-au concentrat tot mai mult până când au finisat aranjamentele pentru Don’t Let Me Down, Get Back, For You Blue, Two of Us, I’ve Got a Feeling, Dig A Pony, Let It Be și The Long and Winding Road, și au revitalizat un cântec pe care îl abandonaseră în 1963, One After 909.

Deși Concertul de pe Acoperiș a fost în pericol până în ultimul moment, The Beatles au urcat pe acoperișul de deasupra Savile Row în 30 ianuarie 1969 .
Așa cum își amintea Lindsay-Hogg mai târziu „plănuiam să o facem în jurul orei 12:30 pentru a prinde cât mai multă lume în pauza de masă. Nu au fost de acord. Voiau mai pe seară. Paul voia, dar George nu era de acord. Lui Ringo îi era indiferent. Apoi, John a spus: „La dracu, hai s-o facem”, au urcat și au cântat”.
Circulația s-a blocat, pentru că lumea s-a adunat să-i asculte, iar concertul a fost înrerupt de poliție după 42 de minute. Ascultând înregistrările imediat după aceea, membrii trupei s-au simțit energizați și într-o stare foarte bună. George Martin sugerase chiar că acest eveniment ar fi putut fi un nou început pentru formație.

Din păcate însă, s-a dovedit a fi ultimul lor concert live, trupa destrămându-se în 1970. Prin Concertul de pe Acoperiș s-a demonstrat abilitatea trupei de a aduce ordine în haosul în care se aflau, dar nu a reprezentat un atât de așteptat nou început.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare