4 octombrie – Ziua Mondială a Animalelor

EVENIMENT. Fiecare an, pe 4 octombrie, marcăm Ziua Mondială a Animalelor, o zi specială dedicată celebrării și protejării vieții animalelor din întreaga lume. Această sărbătoare își are originile în Berlin, unde în 1925, scriitorul german Heinrich Zimmermann, un fervent activist pentru drepturile animalelor, a inițiat pentru prima dată sărbătorirea acestei zile. În cele din urmă, în 1931, datorită eforturilor susținute ale lui Heinrich, Ziua Mondială a Animalelor a fost oficial declarată la Congresul Internațional de Protecție a Animalelor din Florența.

Această zi are un scop nobil: să aducă în atenție importanța animalelor în viețile noastre și să promoveze conștientizarea și educația privind drepturile și bunăstarea lor. Ziua Mondială a Animalelor nu se limitează doar la animalele de companie, ci sărbătorește toate ființele vii care împart planeta cu noi, de la animalele sălbatice la cele domestice.

Evenimentele dedicate acestei zile se desfășoară în întreaga lume, crescând în popularitate de la an la an. Scopul acestor manifestări este de a sublinia contribuția semnificativă pe care animalele o au în viețile noastre și de a atrage atenția asupra nevoilor lor. De asemenea, aceste evenimente încurajează responsabilizarea noastră față de impactul pe care îl avem asupra lumii animalelor și a mediului înconjurător.

Fauna din România este una dintre cele mai diverse din Europa, cuprinzând o varietate impresionantă de specii. Cu toate acestea, în trecut, unele dintre aceste specii au dispărut de pe teritoriul țării. Trei dintre aceste animale sunt:

1. Elanul: Cunoscut și sub numele de “plotun” în România, elanul a fost o specie prezentă pe teritoriul țării și vânată de strămoșii noștri. Cu toate că nu mai este prezent în România, elanul supraviețuiește în Scandinavia, nordul Europei, Rusia, SUA și Canada.

2. Bourul: Acesta este cel mai mare reprezentant al bovinelor sălbatice și a fost o specie impunătoare și agresivă. Bourul a fost studiat cu atenție și a fost prezent pe stema României și pe cea a Moldovei medievale. Ultimul exemplar a fost ucis în Polonia în 1627.

3. Zăganul sau vulturul bărbos: Această pasăre imensă și impresionantă domina în trecut înălțimile Carpaților. Cu o anvergură a aripilor de 280 cm, zăganul a fost prezent în România până în anul 1938, când a fost ucis în Pasul Turnu Roșu. Astăzi, mai poate fi găsit în câteva țări europene și în Asia.

În timp ce unele specii au dispărut, eforturile de conservare și protejare au permis întoarcerea unor animale dispărute precum zimbrul, castorul și dropia pe teritoriul României. Cu toate acestea, multe specii sunt încă amenințate cu dispariția, inclusiv nurca europeană și cocoșul de mesteacăn.

Ziua Mondială a Animalelor ne amintește de responsabilitatea noastră de a proteja și conserva natura și animalele sălbatice. Cu schimbările climatice și impactul nostru asupra mediului, este crucial să ne asigurăm că lumea rămâne un loc sigur și sănătos pentru toate viețuitoarele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare