5 dintre cele mai subestimate regiuni viticole din lume

PODGORII. Turul vinurilor este mult mai mult decât degustări într-o podgorie: vă oferă o introducere personală în aromă, făcută de vinificatori cunoscători, în locul în care a fost creată.

Poate că v-ați bucurat de niște Pinot Noir în Burgundia franceză și ați scufundat niște Chardonnay în Yarra Valley din Australia sau în Sonoma din California, dar există podgorii mai puțin cunoscute, unele vechi de secole, care produc niște vinuri incredibile care ar trebui să fie, de asemenea, pe radarul dumneavoastră. De la soiurile de Fetească cultivate la Drăgășani, în România, la podgoriile de familie din Empordà, Spania, planificați-vă călătoria pentru a vizita acești producători speciali cu noua ediție a cărții Wine Trails de la Lonely Planet. Acoperind 52 dintre cele mai mari regiuni viticole din lume, această carte oferă itinerarii de weekend concepute de scriitori experți, inclusiv cumpărători de vinuri, recenzenți și somelieri.

Iată câteva dintre cele mai interesante regiuni care arată de ce degustarea vinului în locul în care a fost făcut poate fi o revelație.

1. Mendoza, Argentina
Sunt șanse să fi observat că, în acest moment, Argentina este în vogă pe scena internațională a vinurilor. Nu puteți să aruncați o privire la o listă de vinuri fără să vedeți cuvântul “Malbec”, sau să porniți radioul fără să auziți un bucătar vorbind despre cele mai bune sticle argentiniene pentru grătarul de vară. Nici măcar argentinienii nu și-au dat seama cât de fantastic poate fi vinul lor până relativ recent, deși se poate spune că au fost întotdeauna pe deplin conștienți de frumusețea naturală a orașului Mendoza.
Capitala viticolă a națiunii ocupă o întindere spectaculoasă de peisaj însorit la poalele Anzilor acoperiți de zăpadă. Este un loc de joacă sud-american pentru inovație, punctul de întâlnire între tradiție și noile tehnologii. Ridicați paharul: aici, în Mendoza, este o lume nouă și curajoasă.

2. Central Otago, Noua Zeelandă
Central Otago, renumit pentru peisajele alpine sublime și pentru orașul stațiune plin de energie Queenstown, este, de asemenea, locul unde se produc vinuri de clasă mondială. Peisajele sălbatice ale regiunii alcătuiesc cea mai sudică regiune viticolă din lume prin văile adânci și bazinele a șase subregiuni – Gibbston, Bannockburn, Cromwell Basin, Wanaka, Bendigo și Alexandra.
Cele câteva vițe de vie plantate în 1864 au fost un precursor timpuriu al unei industrii care a luat amploare de la mijlocul anilor 1990. Scena rămâne în mare parte în mâinile unor întreprinderi de tip boutique prietenoase, cu vinificatori care experimentează cu un terroir care nu este încă pe deplin înțeles.

Solurile locale s-au dovedit a fi excelente pentru Pinot Noir, iar Central Otago este lăudat ca fiind unul dintre cele mai bune locuri din afara Burgundiei pentru cultivarea acestui strugure, cunoscut ca fiind foarte nestatornic. Ar fi nevoie de două zile bune de vizitare pentru a obține o imagine completă a locului, cu aproximativ 30 de crame deschise în mod regulat pentru vizitatori și multe altele cu programare.

3. Wellington, Swartland și Tulbagh, Africa de Sud
Producția de vin din Cape a fost mult timp simbolizată de marile domenii vechi stabilite în Stellenbosch, Franschhoek și Constantia, unde au fost plantate primele vițe de vie pe continentul african încă din 1659. Dar astăzi există multe regiuni mai îndepărtate în Cape care oferă o alternativă revigorantă pentru o varietate pură. Aceste crame mai mici, administrate de familii, care oferă o primire prietenoasă, se găsesc în regiunile învecinate Wellington, Swartland și Tulbagh.
Aici, degustările de vin pot însemna o întâlnire față în față cu vinificatorul. Swartland, în special, găzduiește un grup de viticultori de ultimă generație, cu proprietăți mici și ușor de gestionat, mulți dintre ei experimentând producția biodinamică. Iar proprietarii de podgorii de aici sunt unii dintre
cei mai progresiști din Cape, forța de muncă de culoare având cu adevărat un cuvânt de spus în conducerea unei proprietăți.

4. Jura, Franța
În zona muntoasă Jura se produce vin de peste o mie de ani. Însă doar recent vinurile neobișnuite produse în acest colț al Franței au intrat în atenția lumii întregi. Majoritatea strugurilor cultivați sunt soiuri indigene, iar o nouă generație de viticultori se folosește de acestea pentru a-și lăsa amprenta, folosind tehnici moderne alături de metoda tradițională din Jura.
Nimic nu vă pregătește pentru o degustare a extraordinarului Vin Jaune din Jura. Aroma este distinctivă – un amestec de nuci, alune și mirodenii exotice – dar gustul este cu totul altceva, uscat, dar fructat și cu nuci. Vin Jaune este maturat în butoaie, dar cu un buzunar de aer lăsat deschis, la fel cum se produce sherry-ul spaniol.
Turismul viticol este la început aici, dar acest lucru face ca primirea să fie și mai răcoroasă atunci când călătorii se prezintă pentru o degustare de vinuri într-un domeniu puțin cunoscut din pădurea din spate.

5. Kakheti, Georgia
Experiența vinului georgian nu se compară cu nicio alta. Un borcan de vin din lut vechi de 8000 de ani, dezgropat aici în 2017, este cea mai veche relicvă cunoscută a vinificației. Altfel spus, pe vremea când grecii antici călcau primii struguri, georgienii se ocupau de acest lucru de milenii. Tehnologia tradițională de fabricare a vinului s-a schimbat surprinzător de puțin din antichitate. Strugurii sunt încă recoltați manual și presați cu piciorul în trunchiurile scobite ale unor copaci străvechi. Sucul se scurge în vase de lut subterane, unde fermentează și se maturează cu o manipulare minimă.
Kakheti este cea mai importantă regiune viticolă georgiană. Micul oraș Sighnaghi este capitala culturală a Kakheti și este un loc popular pentru a vă baza, cu vinării care se înșiruie pe străzile sale pietruite. În timp ce faceți turul, nu uitați că cele mai bune vinuri din Kakheti tind să nu fie găsite în aer liber, ci în curțile sătenilor, îngropate sub pământ, așteptând să fie eliberate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare