Toate actele necesare pentru vânzarea unei mașini în România în 2024: ghid complet pentru o tranzacție fără probleme

UTIL.
În procesul de vânzare a unei mașini în România, respectarea cerințelor legale și prezentarea corectă a documentelor necesare sunt esențiale pentru a evita problemele și disputele ulterioare. Anul 2023 a adus un record impresionant de tranzacții auto înregistrate în țară, subliniind interesul ridicat pentru piața auto și importul de vehicule. Pentru a finaliza cu succes un contract de vânzare-cumpărare, atât vânzătorii, cât și cumpărătorii trebuie să fie bine informați cu privire la documentația necesară și pașii implicați în procesul de tranzacție.

Iată care sunt documentele obligatorii de care ai nevoie pentru a vinde o mașină în România:

Cartea de identitate a vehiculului (CI): Este un document care oferă informații detaliate despre mașină, inclusiv datele tehnice, caracteristicile și istoricul acesteia.

Talonul mașinii (certificatul de înmatriculare al mașinii): Acesta confirmă înregistrarea vehiculului și trebuie prezentat în original.

Cartea de identitate a proprietarului (CI): Documentul original care validează identitatea vânzătorului.

Contractul de vânzare-cumpărare: Conform modelului oferit de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), care oficializează tranzacția. Acest contract trebuie completat și semnat de ambele părți implicate în tranzacție.

Certificatul fiscal: Acesta atestă plata taxelor locale de către vânzător și este un pas crucial în procesul de vânzare-cumpărare a unei mașini.

Dovada radierii din circulație a vehiculului: Este necesară pentru a finaliza transferul proprietății.

Documentul RAR Auto Pass (nou obligatoriu): Acesta certifică kilometrajul real al autovehiculului și absența defectelor ascunse, asigurând un nivel sporit de transparență și încredere în procesul de tranzacție.

Procedura de vânzare-cumpărare nu se limitează doar la colectarea și prezentarea documentelor, ci include și stabilirea prețului, completarea și semnarea contractului, urmată de livrarea efectivă a mașinii către cumpărător. Asigurarea că toate documentele sunt în regulă și că procesul este desfășurat corect poate facilita o tranzacție fără probleme, protejând interesele ambelor părți implicate.

Prin urmare, este important ca atât vânzătorii, cât și cumpărătorii să fie bine pregătiți și să respecte toate cerințele legale pentru a asigura o tranzacție de succes și fără complicații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare