59 de ani de la lansarea primului satelit alimentat cu energie solară

COSMOS. Vanguard 1 a fost al patrulea satelit artificial care orbitează Pământul lansat cu succes, după Sputnik 1, Sputnik 2 și Explorer 1. Acesta a fost lansat pe 17 martie 1958. Vanguard 1 a fost primul satelit alimentat cu energie solară. Deși comunicațiile cu satelitul s-au pierdut în 1964, acesta rămâne cel mai vechi obiect realizat de om încă pe orbită.

Vanguard 1 a fost conceput pentru a testa capacitățile unui vehicul de lansare în trei etape ca parte a Proiectului Vanguard și efectele mediului spațial asupra unui satelit și a sistemelor acestuia pe orbita Pământului. De asemenea, a fost folosit pentru a obține măsurători geodezice prin analiza orbitei. Vanguard 1, fiind suficient de mic și ușor de purtat cu o singură mână, a fost descris de premierul sovietic, Nikita Hrușciov, drept „satelitul grapefruitului”.

Nava spațială este o sferă de aluminiu de 1,46 kg (3,2 lb) cu un diametru de 6 inchi (152 mm) cu antene care se întind pe 3 picioare. Conține un transmițător de 10 mW, 108 MHz alimentat de o baterie cu mercur și un transmițător de 5 mW, 108,03 MHz care a fost alimentat de șase celule solare montate pe corpul satelitului.Din sferă ieșeau șase antene lungi de 30 cm (12 inchi), antene din aliaj de aluminiu acționate cu arc cu diametrul de 0,8 cm (0,31 inchi). Transmițătoarele au fost folosite în principal pentru inginerie și urmărire a datelor, dar au fost folosite și pentru a determina conținutul total de electroni dintre satelit și stațiile terestre.

O versiune de rezervă a Vanguard 1 este expusă la Muzeul Național al Aerului și Spațiului Smithsonian, Centrul Steven F. Udvar-Hazy din Chantilly, Virginia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare