7 iulie: Ziua Mondială a Ciocolatei

EVENIMENT. Ziua Mondială a Ciocolatei celebrează una dintre cele mai îndrăgite invenții culinare. Ciocolata poate fi savurată în numeroase deserturi luxoase, dar și în forma sa pură.

Cuvântul “ciocolată” provine din limba aztecă Nahuatl, combinând termenii “xocolatl” (apă fierbinte) și “cacahuatl” (băutură amară de cacao).

Istoria ciocolatei datează de aproximativ 2.500 de ani. Aztecii adorau ciocolata lichidă, considerând-o un dar de la zeul Quetzalcoatl. Semințele de cacao erau folosite ca monedă de schimb. Băutura era făcută prin amestecarea boabelor de cacao prăjite și măcinate cu apă și diverse ierburi sau mirodenii. Avea o consistență spumoasă și un gust amar, dar era foarte sănătoasă și nutritivă.

În 1528, Hernan Cortez și cuceritorii spanioli au adus boabele de cacao în Spania, unde au început să adauge zahăr și vanilie pentru a face ciocolata mai dulce.

Multe companii de ciocolată au început să funcționeze în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Cadbury și-a început activitatea în Anglia în 1868. Milton S. Hershey, un alt mare nume în industria ciocolatei, a început să producă ciocolată în Statele Unite după ce a achiziționat echipamente de procesare la Expoziția Columbiană din Chicago din 1893. Nestlé a început în anii 1860 și a devenit unul dintre cele mai mari conglomerate alimentare din lume.

Ciocolata este un aliment fermentat. După recoltare, păstăile de cacao sunt curățate și boabele sunt uscate și fermentate. Ciocolatierii macină fulgii de cacao într-o masă de cacao, separând partea solidă de untul de cacao, apoi le combină cu lapte și zahăr. Ciocolata albă conține doar unt de cacao, lapte și zahăr.

În prezent, ciocolata neagră, care conține mai puțin zahăr și un procent mai mare de cacao, este din nou preferată. Cele mai bune ciocolate negre provin din Coasta de Fildeș, Ghana și Ecuador. Este recomandat să alegeți ciocolată de “comerț echitabil” (fair trade), pentru a sprijini cultivarea durabilă a cacauei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare