7 noiembrie 1867 – Marie Curie: o stea strălucitoare în lumea științei

ȘTIINȚĂ. La data de 7 noiembrie 1867, s-a născut în Varșovia o legendă a științei, Maria Sklodowska-Curie, o chimistă franceză de origine poloneză. Cu două premii Nobel în palmares, obținute în domeniile fizicii și chimiei, Maria Curie a rămas un exemplu remarcabil al contribuției științifice.

S-a născut în Varșovia și a emigrat în Franța în 1891 în căutarea unor oportunități educaționale și de cercetare. Acolo, a urmat studii la Sorbona, unde avea să-și întâlnească viitorul soț, Pierre Curie. Căsătoria cu Pierre Curie a avut loc în 1895, și împreună au început să lucreze în domeniul cercetării științifice.

Marie Curie a devenit ulterior profesor universitar la Sorbona, și împreună cu soțul ei, a contribuit semnificativ la studiul radioactivității. Cea mai notabilă realizare a lor a fost izolarea și descoperirea elementelor poloniu și radiu în 1898. Aceste contribuții remarcabile i-au adus primul Premiu Nobel în Fizică în 1903, pe care l-au împărțit cu Henri Becquerel, un alt pionier în cercetarea radioactivității.

După tragicul accident de circulație care l-a răpus pe Pierre Curie în 1906, Maria Sklodowaska-Curie i-a urmat soțului ei în funcția de șef al Departamentului de Cercetări de la Sorbona. Aici, ea a continuat să dezvolte cercetarea și să publice lucrări semnificative. În 1910, a publicat o teză fundamentală despre radioactivitate, și un an mai târziu, a fost recompensată cu cel de-al doilea Premiu Nobel, de data aceasta în domeniul Chimiei.

Cu toate aceste realizări excepționale, Maria Curie și-a dedicat viața cercetării și științei, punând bazele pentru dezvoltarea radioterapiei. Cu toate acestea, expunerea îndelungată la radiațiile radioactive a avut un preț personal ridicat, iar Maria Curie a pierit la vârsta de 67 de ani, în 4 iulie 1934, din cauza unei leucemii, probabil cauzată de această expunere.

Maria Sklodowska-Curie rămâne un exemplu de curaj, perseverență și realizare în lumea științei, și moștenirea ei continuă să inspire și să înrăutățească cercetătorii din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare