9 MAI – Ceremonie militară în Târgu Mureș, pentru celebrarea independenţei României, finalul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa şi ziua Europei

TRIPLA CELEBRARE. Duminică, 9 mai 2021, de la ora 12.00, la Cimitirul Eroilor din Târgu Mureş, oficialitățile județene și municipale celebrează o zi cu triplă semnificaţie: Ziua Europei, Ziua Independenţei de Stat a României şi Ziua Victoriei Naţiunilor Unite.

 

În cadrul evenimentului, organizat de Instituţia Prefectului Mureş și Garnizoana Târgu Mureș (și cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu Mureș și al Consiliului Județean Mureș), va avea loc o ceremonie militară dedicată sărbătoririi zilei de 9 mai.

 

Ce sărbătorim, de fapt

 

Ziua Independenţei României. În 9 mai 1877, ministrul de Externe al României de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara în Camera Deputaţilor: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare” (România era pe atunci vasală Imperiul Otoman, recunoscând suzeranitatea otomană, plătind un tribut anual de 914.000 lei şi acceptând stăpânirea Porţii în Dobrogea, la gurile Dunării).

 

Cu toate acestea independența României a fost votată (oficializată) de Camerele reunite doar a doua zi, pe 10 mai, iar apoi a fost promulgată de către domnitorul Carol I şi publicată în Monitorul Oficial.

 

Ziua Victoriei Naţiunilor Unite. Deși actul de capitulare necondiționată a Germaniei în cel de-Al Doilea Război Mondial a fost semnat în 7 mai 1945, la Reims (Franța) – de Germania, Anglia, Franța, SUA şi URSS -, în noaptea de 8 spre 9 mai 1945, în cartierul general al armatei sovietice din Belin-Karlhorst, la dorinţa expresă a conducătorului sovietic Iosif V. Stalin, fost reluat procesul de capitulare a Germaniei – documentul a fost semnat de alți reprezentanți ai Germaniei, Angliei, Franței, SUA și URSS.

 

Aceasta este semnificația Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial: semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a consemnat încheierea în Europa a celui mai mare conflict din istorie (în care în 6 ani şi-au pierdut viaţa peste 60 de milioane de oameni, militari şi civili). Cel de-Al Doilea Război Mondial, început de Germania la 1 septembrie 1939, prin invadarea Poloniei, a luat sfârşit mai târziu, la 2 septembrie 1945, odată cu capitularea Japoniei.

 

Ziua Europei. 9 mai marchează ziua în care a fost pronunțată declarația Schuman – în cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa (prin crearea unei instituții europene care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel), care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Propunerea lui Robert Schuman este considerată piatra de temelie a Uniunii Europene. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea respectivului organism.

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare