DECIZIE – 180.000 de păsări au fost eutanasiate la o fermă din județul Mureș din cauza unui focar de gripă aviară

0
787

FOCAR GRIPĂ AVIARĂ. După ce analizele de laborator ale Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală au confirmat prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploataţie comercială din orașul mureșean Ungheni, întreg efectivul, de 180.000 de capete, au fost sacrificate/eutanasiate, ca măsură de protecție dispusă de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin Centrul Local de Combatere a Bolilor Mureş.

 

De asemenea, pentru stingerea focarului de gripă aviară au fost impuse restricţii de mişcare (a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport şi furajelor), iar cadavrele au fost ecarisate prin incinerare, împreună cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie.

 

Întreaga suprafaţă a fermei precum utilajele şi mijloacele de transport au fost deja dezinfectate și s-a delimitat o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri în jurul focarului şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri – sunt restricţionate drumurile de acces către exploataţia afectată. În zonele cu restricţii, măsurile vor fi menţinute minim 30 de zile. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare în vederea stabilirii sursei de infecţie şi a trasabilităţii păsărilor, a mai transmis ANSVSA. Conform normativelor europene, ANSVSA a notificat toate structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE), despre confirmarea acestui focar de gripă aviară pe teritoriul României.

 

Vali STOICAATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ