A 5-A OARĂ – Reabilitarea emblematicei clădiri din județul Mureș, Palatul Culturii, durează de două ori mai mult decât timpul în care a fost construit în urmă cu 110 ani

CÂND SE FINALIZEAZĂ ȘI CU CE COSTURI. La aproape 5 ani de la semnarea contractului de finanțare din fonduri europene a reabilitării uneia dintre cele mai emblematice clădiri din județul Mureș, Palatul Culturii din Târgu Mureș, s-a reaprins speranța autorității județene că lucrarea va fi și finalizată în timpul vieții noastre. Declanșatorul: în sfârșit, după 5 (cinci!) licitații ratate, s-a înhămat cineva să termine lucrările, care stagnează din anul 2000, după ce conducerea Consiliului Județean Mureș, controlată de președintele Péter Ferenc (UDMR), a reziliat contractul de execuție a lucrărilor cu asocierea ploieșteano-buzoiană Romconstruct Group SRL & Concas SA.

 

Licitația cu un singur ofertant

 

Simplificat: firma Lukács Alpin’s SRL din Odorheiu Secuiesc (jud. Harghita) a câștigat în această lună, din postură de unic ofertant, contractul pentru lucrările rămase de executat pentru finalizarea reabilitării Palatului Culturii. Firma, controlată de Pál Lukács, a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 2,7 milioane de lei și un profit net de aproape 800.000 de lei obținut cu 11 angajați.

 

Firma a câștigat licitația cu o ofertă de aproape 7,5 milioane de lei (exact: 7.490.238,18 lei, sumă care cuprinde TVA și care este echivalentă cu peste 1,5 milioane de euro), bani pentru care trebuie să finalizeze reabilitarea Sălii de Oglinzi, a acoperișului, a geamurilor, a structurii de fier și să reabiliteze fațada clădirii (cu mozaicul alegoric al lui Aladár Kriesch, fondatorul Școlii de pictură de la Gödöllő). Lucrările trebuie terminate în… 20 de luni, adică la 31 decembrie 2023.

 

La final, raportul privind reabilitarea Palatului Culturii din Târgu Mureș va indica faptul că lucrările s-au terminat în 6 ani și jumătate de la semnarea contractului de finanțare (sau 5 ani de la începrea efectivă a lucrărilor), adică o durată de două ori mai mare decât cea în care a fost construit la începutul secolului trecut (1911-1913).

 

Dar bine că va fi (dacă va fi) finalizat, chiar dacă asta se va întâmpla cu o sumă mai mare cu 62% decât cea prevăzută inițial, respectiv cu o creștere financiară de la 6,7 milioane de lei (exact: 6.759.092,93 lei) la aproape 11 milioane de lei (10.918.000 lei). Din suma totală, circa 4,9 milioane de lei (4.881.000 lei) vor fi plătiți din pușculița județului Mureș – restul banilor provin din fonduri europene nerambursabile (prin POR 2014-2020).

 

Cronologia

 

În 14 iunie 2017, CJ Mureș a semnat, prin președintele de atunci și de acum Péter Ferenc, contractul de finanțare pentru reabilitarea exterioară și  interioară a Palatului Culturii din Târgu Mureș, edificiu a cărei construire s-a finalizat în anul 1913 cu un cost de 581.603 coroane (atunci, suma era echivalentă cu circa 686.000 de mărci-aur).

 

Conform acelui contract, valoarea investiției era de 6,76 milioane de lei (exact: 6.759.092,93 lei, sumă care include TVA). Din această sumă, cea mai mare parte (peste 6 milioane de lei) era finanțare europeană nerambursabilă, iar din pușculița județului urmau să se plătească doar 682.196 de lei, care reprezentau cheltuieli neeligibile (de aproape 300.000 de lei) și contribuția de 5,92% din valoarea eligibilă (adică, cofinanțarea, care era de 382.390 de lei).

 

Apoi, a fost licitată executarea proiectului tehnic și execuția lucrării. A câștigat licitația asocierea de firme Romconstruct Group SRL & SC Concas SA. Lucrarea efectivă a început în 22 ianuarie 2019, însă pentru că administrația județeană (beneficiarul investiției) a conchis că  există mari întârzieri de execuție, după un an și 5 luni a reziliat contractul (în 6 iulie 2020).

 

La acel moment (și acum), lucrările erau realizate în procent de 37% și din fondul de investiție de 6,76 de milioane de lei s-au plătit 1,3 milioane de lei (exact: 1.283.544,15 lei, sumă care conține TVA). Deci, CJ Mureș susține că s-au executat 37% din lucrări, dar că a plătit 19% din valoarea acestora și nu înțelegea de ce constructorul nu era în grafic.

 

După ce a reziliat contractul, CJ Mureș nu a căutat un alt constructor să-i execute restul de 63% din lucrări și să-l plătească cu câți bani mai avea în pușculița umplută de UE pentru realizarea acestei investiții (unde  mai erau 4,9 milioane de lei), ci s-a gândit să actualizeze proiectul tehnic (pentru a evalua lucrările rămase de executat și lucrările deteriorate). De ce a făcut asta? Probabil pentru că și-a dat seama, ca și constructorul, că lucrarea e subevaluată prin proiectul inițial.

 

Cert este că a mai scos niște bani din pușculița personală (mai exact, din banii județului) și în 25 august 2020 i-a dat firmei Proiect SRL, care le-a spus administratorilor județului că pentru finalizarea lucrărilor mai este necesară suma de… aproape 8 milioane de lei (exact: 7.913.806,20 lei, sumă care conține TVA). Adică, după ce s-a făcut proiectul tehnic și s-a lucrat și plătit un an și jumătate ajungându-se la un stadiu fizic de 37% din întregul lucrării, noul proiectant le-a spus că, de fapt, trebuie mai mulți bani decât a costat proiectul atunci când acesta nici nu fusese început.

 

Pe scurt, valoarea proiectului a fost actualizată de la 6,76 milioane de lei la 9,80 milioane de lei – un salt procentual de 31% și unul valoric de peste 3 milioane de lei (exact: 3.033.379,70 lei). Apoi, prețul final a fost săltat la aproape 11 milioane de lei.

 

Contribuția financiară a județului a crescut de peste 7 ori

 

Toți banii cu care a fost suplimentat proiectul vor trebui puși din bugetul județului Mureș, care ajunge să plătească în loc de 682.196 de lei (contribuția proprie + cheltuielile neeligibile)… 4,9 milioane de lei. Adică de peste 7 ori mai mult. Sigur, nimeni n-a greșit, implicit nu răspunde nimeni. Dolce far niente.

 

În Palatul Culturii din Târgu Mureș își au sediile Muzeul de Artă, Muzeul Județean Mureș, Filarmonica de Stat, Biblioteca Județeană, Galeriile Uniunii Artiștilor Plastici.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare