ÎN LOC DE Î – A devenit lege: Tîrgu Mureș devine Târgu Mureș

0
938

OFICIAL. Președintele Iohannis a promulgat legea în urma căreia toate localitățile vor folosi în denumirea lor litera „â” în locul literii „î”, conform regulilor stabilite prin Hotărârea Adunării Generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993. Conform legii, înscrierea denumirii noii unități administrativ-teritoriale în actele de identitate, pașapoarte și permise de conducere se va realiza odată cu înlocuirea acestora la expirarea termenului de valabilitate, modificarea putând fi realizată și înainte de expirarea actului, la cererea deținătorului.

 

Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament în vara acestui an, dar președintele României a reclamat neconstituționalitatea unui amendament (inițiat de UDMR și acceptat de actuala majoritate de guvernământ) prin care este interzisă orice modificare a limitelor teritoriale ale județelor, orașelor, comunelor și satelor cu scopul sau efectul schimbării ponderii cetățenilor aparținând minorității naționale. Curtea Constituțională a decis că amendamentul este constituțional, iar președintele Iohannis a promulgat legea.

 

Înscrisurile oficiale emise până la intrarea în vigoare a noii legi în care denumirile sunt înscrise cu ”î” își păstrează valabilitatea. Legea clarifică și cazurile în care unele comune au fost declarate orașe, dar nu a fost stabilit în mod explicit care sate trec la statutul urban și care rămân sate aparținătoare noului oraș – legea conține o anexă privind componența unităților administrativ-teritoriale.

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ