ÎN LOC DE Î – A devenit lege: Tîrgu Mureș devine Târgu Mureș

OFICIAL. Președintele Iohannis a promulgat legea în urma căreia toate localitățile vor folosi în denumirea lor litera „â” în locul literii „î”, conform regulilor stabilite prin Hotărârea Adunării Generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993. Conform legii, înscrierea denumirii noii unități administrativ-teritoriale în actele de identitate, pașapoarte și permise de conducere se va realiza odată cu înlocuirea acestora la expirarea termenului de valabilitate, modificarea putând fi realizată și înainte de expirarea actului, la cererea deținătorului.

 

Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament în vara acestui an, dar președintele României a reclamat neconstituționalitatea unui amendament (inițiat de UDMR și acceptat de actuala majoritate de guvernământ) prin care este interzisă orice modificare a limitelor teritoriale ale județelor, orașelor, comunelor și satelor cu scopul sau efectul schimbării ponderii cetățenilor aparținând minorității naționale. Curtea Constituțională a decis că amendamentul este constituțional, iar președintele Iohannis a promulgat legea.

 

Înscrisurile oficiale emise până la intrarea în vigoare a noii legi în care denumirile sunt înscrise cu ”î” își păstrează valabilitatea. Legea clarifică și cazurile în care unele comune au fost declarate orașe, dar nu a fost stabilit în mod explicit care sate trec la statutul urban și care rămân sate aparținătoare noului oraș – legea conține o anexă privind componența unităților administrativ-teritoriale.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare