TRANZACȚIE – Magazinul Proges din Târgu Mureș a intrat în patrimoniul unui miliardar polonez

OFICIAL. Miliardarul polonez Michał Sołowow (56 de ani), fost dublu vicecampion european de raliuri (în 2006 și 2008), este, prin firma pe care o controlează, Sklepy Komfort SA, noul proprietar al celor 21 de magazine Proges din România, după ce Consiliul Concurenței a avizat pozitiv tranzacția în urma căreia și magazinul din Târgu Mureș, situat pe strada Gheorghe Doja, nr. 243 (în incinta European Retail Park), va intra în portofoliul concernului internațional MSG (Michał Sołowow Group).

 

Proges are ca principal obiect de activitate comerţul cu amănuntul de ţesături, produse şi materiale lemnoase şi de construcţie pentru amenajare interioară și a fost fondat de trei antreprenori din Oradea (Cristian Copăcean, Ovidiu Sim şi Claudiu Ilonta). Firma a intrat în insolvenţă în 2012, iar în 2015 a fost preluată de altă firmă orădeană, Podnet Consulting SRL, deţinută de Jean Podilă (64 de ani) – proprietarul Hotelului President din Băile Felix – şi Dumitru Radu Pelle.

 

Acum, firma Podnet Consulting a fost cumpărată de firma poloneză Sklepy Komfort SA, specializată în comerțul cu amănuntul de produse pentru renovarea casei (parchet, covoare, mochete, uși, accesorii și decorațiuni), desfășurându-şi activitatea prin intermediul a 148 de magazine de amenajări interioare situate în Polonia, precum și prin comerț online.

 

Sołowow, creditat de revista americană Forbes cu o avere de 2,9 miliarde de dolari și considerat de presa economică al doilea cel mai bogat polonez, mai deţine în România şi producătorul de podele stratificate Barlinek. Sołowow a pătruns în lumea afacerilor cumpărând pachetul majoritar de acțiuni al companiei chimice Dwory (acum Synthos) și finanțând extinderea acesteia prin împrumuturi, speculând dobânda scăzută de la momentul respectiv.

 

Astăzi este un acționar important al companiilor Synthos (producător de cauciuc și latex), Cersanit (produse din ceramică sanitară și țigle), Echo Investment (construcții imobiliare), Barlinek (producător de pardoseli din lemn), Ultra Pack (producător de ambalaje din carton ondulat), North Fish Polska (lanț de restaurante specializate pe rețete din pește și fructe de mare). De asemenea, Sołowow achiziționează prin fondurile de investiții pe care le controlează companii din Rusia, Republica Cehă, Ungaria, Lituania, Ucraina și România.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare