A început amenajarea peisagistică a parcului situat în Piața Bernády György

COMUNICAT DE PRESĂ. În cadrul proiectului de remodelare a zonei centrale a orașului se vor înlocui plantele îmbătrânite cu o nouă vegetație, care să fie în consonanța stilului baroc al clădirilor din zonă, prezent prin arhitectura deosebită a Casei Teleki, a Casei Haller, a Casei Csiki Marton, a Bisericii Romano-Catolice, a clădirii Parohiei Catolice etc.
În amenajarea acestei zone se vor păstra materialele originale: platforma, soclul și bordura statuii, care este elementul principal al statuii fostului primar Bernády György. Materialele propuse pentru realizarea trotuarelor și a bordurilor (realizate din piatră de granit) sunt compatibile cu cele originale.
Cei doi arbori de Tisa existenți vor fi mutați într-un alt parc din oraș, iar plantele floricole propuse pentru a fi plantate sunt reprezentate de lalele, narcise, magnolii de creștere joasă, trandafiri de culoare galbenă, lavandă, etc.
În colțuri vor fi plantați 9 arbori de Thuja occidentalis Oanica de înălțime joasă, cu creștere globulară, care nu necesită toaletare.
Pentru a oferi zonei plantate, gazonului, florilor dar și arbuștilor, condiții de existență şi de creștere, se vor asigura surse de apă prin instalații de irigat profesionale. Iluminatul zonei va fi asigurat prin modernizarea celui existent, corpurile de iluminat vor fi dotate cu surse de lumină noi, economice, cu un consum redus.
Valoarea lucrărilor de execuție este de aproximativ 300.000 de lei (TVA inclus).
La realizarea lucrărilor de intervenție și de modernizare propuse se va ține cont de statutul de monument al zonei. Prezentul demers se desfășoară în concordanță cu prevederile Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

SAJTÓKÖZLEMÉNY. Elkezdődött a Bernády György téri park átrendezése
A város központi területének átalakítására irányuló projekt részeként az elöregedő növényzetet új növényzettel fogják helyettesíteni, összhangban a környék épületeinek barokk stílusával, amely a Teleki-ház, a Haller-ház, a Csiki Márton-ház és a római katolikus templom különleges építészetében van jelen. A terület kialakítása az eredeti anyagok felhasználásával történik: az emelvény, a talapzat és a szobor szegélye, amely Bernády György egykori polgármester szobrának fő eleme.
A gránit kőből kialakított járdák és szegélyek az eredetit idézik. A két meglévő tiszafát áthelyezik a város egy másik parkjába, a javasolt virágpalánták pedig tulipánok, nárciszok, alacsony növésű magnóliák, sárga rózsák, levendula stb. lesznek. A sarkokba 9 alacsony magasságú, gömb alakú törpe nyugati tuját ültetnek, amelyek nem igényelnek gondozást. Annak érdekében, hogy a beültetett terület, a gyep, a virágok és a cserjék számára biztosítsuk a létezésükhöz és növekedésükhöz szükséges feltételeket, a vízforrásokat öntözőrendszerek biztosítják. Korszerűsítik a világítást, a lámpatestek új, gazdaságos, alacsony fogyasztású fényforrásokkal lesznek felszerelve.
A munkálatok értéke körülbelül 300 000 lej (áfával együtt).
A javasolt korszerűsítési munkálatok elvégzésekor figyelembe veszik a terület műemlék jellegét. A jelen intézkedés a műemlékvédelemről szóló 422/2001-es törvény rendelkezéseivel összhangban történik.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare