A început renovarea acoperişului Turnului cu Ceas din Sighișoara

RENOVARE. Primarul municipiului Sighişoara, Iulian Sîrbu, a declarat, marţi, că au început lucrările de restaurare la acoperişul Turnului cu Ceas din Cetatea Medievală. Angajaţii Muzeului de Istorie sunt entuziasmați de ideea că, în urma lucrărilor ar putea fi făcută o descoperire mult așteptată.

Au trecut nu mai puțin de 129 de ani de la ultimele lucrări de restaurare la acoperişul Turnului cu Ceas din Sighișoara. Simbolul oraşului şi principalul obiectiv turistic, ar mai fi fost reparat în 1678, 1788, iar ultima dată în 1894, potrivit AGERPRES.

După 129 de ani, acoperişul Turnului cu Ceas se restaurează. Lucrările au început, iar durata de execuţie este de 7 luni, conform contractului semnat. Am iniţiat acest proiect anul trecut, ţinând cont că ultima restaurare a Turnului cu Ceas a avut loc în anul 1894. În luna ianuarie, am semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru obiectivul de investiţii ‘Restaurare Turnul cu Ceas’. Se restaurează acoperişul Turnului cu Ceas, valoarea investiţiei este de 568.503,63 lei din bugetul local. În primă fază va fi restaurat întregul acoperiş, grinzile şi tabla”, a spus Iulian Sîrbu.

Structura de acoperiş are o învelitoare din tablă. Vechile restaurări ale turnului au adus cronica oraşului, care se găseşte la Arhivele Naţionale din Târgu Mureş. În secolul al XVIII-lea s-a găsit o cronică, care a fost pusă după marele incendiu din 1676, la reparaţiile din 1678. Turnul a mai fost reparat în 1788, ultima dată fiind în 1894. Dacă ne uităm în istorie, cam o dată la 100 – 150 de ani, turnul a fost reparat. Se presupune că la 1894 ar fi fost continuată cronica şi, dacă o să o găsim, avem obligaţia de a pune ca într-o capsulă a timpului şi evenimentele din secolul XX şi XXI. Deja avem date adunate şi ceea ce mai trebuie continuat este de la anul 2000 încoace, ca evenimente majore în oraş, o serie de premii pe care le-a luat Sighişoara, probleme demografice, evenimente care au avut loc, inclusiv includerea în patrimoniul UNESCO. După marele incendiu s-a pus prima cronică într-o bilă mare de cupru”, a precizat directorul Muzeului de Istorie Sighişoara, Nicolae Teşculă.

Turnul cu Ceas are o înălţime de 64 de metri, acoperişul fiind mai înalt decât turnul propriu-zis, iar deasupra bilei aurite există un cocoş cu rol de giruetă astronomică, care îşi mişcă cu exactitate poziţia în funcţie de vreme, în sensul că atunci când este îndreptat spre oraşul de jos, va fi vreme bună, iar când se întoarce spre cetate, va ploua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare