A înflorit primul bujor de stepă din Rezervația Naturală Bujorul de Stepă din Zau de Câmpie
REZERVAȚIE. Momentul mult așteptat a sosit! A înflorit primul bujor de stepă care dă startul noului sezon de vizitare în Rezervația Botanică din Zau de Câmpie!
Sunt abia la început, dar ne așteptăm ca în zilele următoare să înflorească și alții.
Custodele Ciprian Cenan roagă insistent vizitatorii să respecte zona și potecile special create pentru ei!
Un colț de rai în care efectiv nu ai vrea să pășești spre a nu-i pângări perfecțiunea. Un astfel de loc este Rezervația Naturală Bujorul de Stepă-Zău de Câmpie, Mureș. Rezervația se află în județul Mureș și este unică în Europa. Acest lucru face ca la începutul lunii mai zona să se transforme într-un furnicar, miile de turiști bucurându-se de spectacolul desăvârșit al acestor flori.
Bujorii din Rezervația Naturală Bujorul de Stepă-Zău de Câmpie înfloresc an de an în perioada aprilie-mai și rămân așa doar șapte zile. Având o înălțime de aproximativ 20 de centimetri și petalele de un roșu aprins, frumoasele flori se răsfiră pe câmpul verde crud asemeni unor rubine unice și prețioase.
Situată pe cel mai înalt loc din lume la care această floare s-a adaptat, respectiv 450 de metri, Rezervația Naturală Bujorul de Stepă-Zău de Câmpie impresionează atât prin ceea ce oferă vizual cât și prin povestea sa.
Înființată de academicianul Alexandru Borza, fondatorul școlii românești de botanică, Rezervația Naturală Bujorul de Stepă-Zău de Câmpie a dăinuit de-a lungul deceniilor datorită unui locuitor al comunei care a devenit custode al rezervației, Marcu Sâncrăianu. Se spune că acesta a participat în data de 10 mai 1923 la o întâlnire câmpenească organizată de Ziua Regelui. La acea întâlnire academicianul Alexandru Borza și-a exprimat temerea că bujorii de la Zău ar putea să dispară. Atunci, tânărul mureșean a promis că nu va lăsa aceste flori să dispară. Și chiar așa a fost. Ei bine, timp de 60 de ani, custodele a îngrijit gingașele flori studiind din cărți modul lor înmulțire, fiind un autodidact extrem de perseverent.
Astăzi ne putem bucura încă de frumusețea bujorilor în Rezervația Naturală Bujorul de Stepă-Zău de Câmpie pentru că Marcu Sâncrăianu a reușit, cât timp a fost în viață, să insufle dragostea sa pentru acest colț de rai ucenicilor săi.
Dacă tot sunteți Zau de Câmpie puteți vizita și Castelul Ugron.
Castelul din Zau de Câmpie a fost construit pe modelul unui calendar. Are 365 de ferestre în funcție de zile, 4 turnuri în funcție de anotimpuri, 52 de camere pentru săptămânile unui an, 7 terase pentru zilele într-o săptămână și 12 coridoare pentru lunile dintr-un an. Castelul se caracterizează printr-o poveste de dragoste neîmplinită între proprietar și o prințesă rusă.
Proprietarul castelului, contele Istvan Ugron, ambasadorul austro-ungar în Rusia, s-a îndrăgostit de una dintre fiicele țarului rus Nicolae II. Cu toate acestea, nu a putut îndeplini toate așteptările și cerințele prințesei (inclusiv deschiderea drumului către castel cu monede de aur ).
În prezent este planificat renovarea castelului, pentru a putea fi folosit în diverse scopuri în viitor.