A TREIA OARĂ – Licitație pentru colectarea gunoiului în cele 19 de localități din Zona 2 Târgu Mureș, cu o ofertă generoasă: 92,33 milioane de lei în 5 ani

0
659

SALUBRITATE MUREȘ. A treia oară-i cu noroc! Așa zice poporu’, deci să rămânem optimiști că le iese măcar acum: pentru a treia oară, ADI Ecolect Mureș (entitatea prin care Consiliul Județean Mureș gestionează Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor Solide – SMIDS – din județ) a scos la licitație colectarea selectivă a deșeurilor și transportul acestora din cea mai mare zonă a județului (Zona 2 – Târgu Mureș), singura încă neatribuită.

 

În Zona 2 Târgu Mureș a SMIDS Mureș sunt cuprinse 19 UAT-uri: municipiul Târgu Mureș și comunele Band, Pănet, Mădăraș, Sâncraiu de Mureș, Sântana de Mureș, Cristești, Ernei, Sângeorgiu de Mureș, Livezeni, Corunca, Glodeni, Gornești, Hodoșa, Vărgata, Miercurea Nirajului, Eremitu, Bereni, Măgherani.

 

 

Conform datelor ADI Ecolect Mureș, în Zona 2 – Târgu Mureș (care cuprinde municipiul reședință de județ și 18 comune) ar exista 233.123 de cetățeni (din care 57% în municipiul Târgu Mureș), care produc anual 60.000 de tone de gunoi (cantitatea estimată: 59.479,8 tone).

 

Pentru că se oferă un contract-cadru, pe 60 de luni (adică 5 ani), rezultă că operatorul de salubritate ar trebui să colecteze selectiv și să transporte la depozitul de la Sânpaul 300.000 de tone de deșeuri, pentru care i se oferă 92.332.141 lei (echivalentul a 18.746.500 euro) – adică 18,46 milioane de lei pe an (echivalentul a 3,75 milioane de euro/an). Simplificat: 62,4 euro/tona de deșeuri colectată selectiv și dusă la rampă. Toate sumele cuprinse în prezenta scriere conțin TVA.

 

Calculul cantității estimate de deșeuri s-a făcut în baza unui index conform căruia un cetățean din mediu urban produce 358 kg de deșeuri/an, iar un cetățean din zona rurală produce 153 kg de deșeuri/an.

 

Banii vor fi plătiți de beneficiarii din cele 19 UAT-uri (cetățeni, firme, organizații, instituții) la primării, care îi vor livra operatorului de salubritate. Acesta va trebui să plătească beneficiarului SMIDS (adică CJ Mureș, prin ADI Ecolect Mureș) o redevență anuală de 844.249 lei (echivalentul a circa 171.600 euro).

 

Cine va fi desemnat operator (dacă va fi, pentru că primele două licitații s-au soldat cu eșec, niciun ofertant neîndeplinind condițiile de validare)? Cel care va oferi cel mai bun raport calitate – cost (unde componenta tehnică are o podere în decizie de 10%, iar prețul, de 90%).

 

Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească operatorul de salubritate este disponibilitatea financiară. Tradus, acesta trebuie să demonstreze că la data începerii contractului dispune, sau are linii de credite bancare confirmate pentru a presta serviciile timp de 2 luni (suma pe care trebuie să o dețină, sau să poată dispune de ea este de peste 2,58 milioane de lei).

 

Ofertele trebuie depuse până la 28 iunie 2021, iar contractul este pe 5 ani (deși în aplicația financiară prin care s-a edificat SMIDS Mureș consultantul a propus, iar CJ Mureș a acceptat/aprobat ca procedura de delegare a gestiunii pentru serviciul de salubrizare să fie pe o perioadă de 4 ani).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ