ABONAT PUBLIC – Ce se mai face în Târgu Mureș în plină criză de coronavirus: contractul cu abonatul public pentru tăierea copacilor

TĂIEREA ARBORILOR. Vă mai aduceți aminte de serialul difuzat prin anii ’80, în vremea comunismului “Omul din Atlantis”? Da-da, ăla în care „Bobby din Dallas” (Patrick Duffy) îl joacă pe Mark Harris, un om-amfibie, ultimul supraviețuitor al continentului dispărut Atlantida.

 

Dacă v-ați amintit, bine, pentru că scrierea aceasta îi are ca subiecți pe Oamenii din Atlantis în variantă mureșeană, cei care, fără să aibă capacitatea de a respira pe sub apă, și-au dezvoltat abilitatea motrică de monopolizare a serviciului de toaletări de arbori din municipiul Târgu Mureș – știți, acțiunea atât de criticată public și desprinsă din estetica urâtului în care anual din copaci rămâne doar trunchiul, “că se refac ei” (reacție similară cu momentul în care îi spui frizerului cum să te tundă, dar el te rade-n cap, pen’ că oricum îți crește părul).

 

Și de ce executăm scrierea despre “Oamenii din Antlantis” mureșeni? Pentru că recent, administrația locală din Târgu Mureș a semnat un nou contract, de aceasta dată nu toaletare, ci de tăiere a arborilor (nr. 9 din 26 martie 2020), valabil până la 26 martie 2021. Vestea bună constă în suma pe care o va plăti Primăria Târgu Mureș din bugetul orașului: 304.919,65 lei (suma conține TVA și este tot enormă, dar constituie mai puțin de jumătate din suma livrată cu larghețe și dărnicie anul trecut pentru toaletarea arborilor – este posibil să urmeze, însă, și un contract de toaletare, acesta fiind unul de tăiere, după cum am precizat).

 

Vestea proastă este că lucrarea va fi executată de abonații publici la acest serviciu, respectiv „Oamenii din Atlantis”, cei care chiar anul trecut au fost amendați de Garda de Mediu Mureș pentru că nu și-au făcut treaba cum trebuie. Sigur, asta n-a constituit o piedică pentru instituția controlată din toți bojocii de edilul Dorin Florea (ALDE), care a zis că totuși e bine să fie menținută această relație comercială de durată – în pofida părerii celor de la Mediu. Să vedem…

 

Cine sunt Oamenii din Atlantis”

 

„Oamenii din Atlantis”, respectiv din Atlantis Com SRL, au nume și prenume, firma aparținându-le lui Valentin Bogdan Negură și Andrei Constantin Puscaș (ultimul, 42 de ani, a făcut parte o vreme bună din Consiliul de Administrație al Aquaserv și este subalternul politic al lui Claudiu Sergiu Maior, în ALDE, unde ocupă funcția decorativă de vicepreședinte, fiind și asociat în sereleul Protekta Line, care a mâncat la masa bogaților când Primăria a livrat banii târgumureșenilor pentru acoperirea locurilor de parcare dintre blocuri).

 

De regulă, în Târgu Mureș contractul anual pentru toaletarea arborilor (acum și pentru tăierea arborilor) este livrat sereleului local Atlantis Com, un abonat fidel al Primăriei Târgu Mureș pentru acest serviciu. Sigur, nefiind ONG, ci serele, „Oamenii din Atlantis Com” încasează bani (din bugetul local) pentru copacii rași din Târgu Mureș: în 2012 (în asociere cu alt sereleu local, VerdiInvest) – peste 316.000 de lei, în 2013 – 559.361 de lei, în 2018 – 640.066 lei, în 2019 – 713.837 de lei + TVA, în 2020 – 304.919,65 lei (ultimul contract fiind pentru tăierea arborilor).

 

În afară de activitățile de „întreţinere peisagistică” (din care firma încasează de la Primăria Târgu Mureș peste 50% din cifra de afaceri), firma abonată mai prestează și exploatări forestiere, desigur, din pădurile aflate tot în proprietatea clientului fidel și darnic, Municipiul Târgu Mureș. Practic, precizarea că firma Oamenilor din Atlantis e dependentă de contractele cu Primăria controlată de Florea se susține faptic (contabilicește).

 

Și acum episodul cu amenda… În urmă cu exact un an, poate vă reamintiți, firma lui Pușcaș (care-și asumă rolul de șef/reprezentant) și Negură a fost amendată de Garda de Mediu Mureș cu 25.000 de lei, pentru că, după toaletare, au lăsat maldăre de crengi pe mai multe străzi din Târgu Mureș.

 

După ce mai mulți târgumureșeni (chiar și șeful de la Amenajare Peisagistică al Primăriei) au sesizat modul de lucru al firmei plătite de municipalitate pentru toaletarea copacilor, care în urma tăierilor în coronamentul arborilor au lăsat abandonați în oraș munți de crengi moarte, ca-n pădure, Garda de Mediu Mureș a amendat firma abonată a Primăriei pentru acest serviciu.

 

Sigur, amenda a fost o picătură-ntr-un ocean, adică 3% din cât a încasat de la Primărie să facă bine și n-a făcut. Important e că au mai bifat și anul ăsta un contract similar, deci șefii administrației publice locale sunt mulțumiți. Să fie primit!

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare