ABUZUL UNOR POLIȚIȘTI – E oficial: În Inspectoratul de Poliție Județean Mureș s-a falsificat rezultatul unui concurs de promovare în corpul ofițerilor

POLIȚIA FALSULUI. De acum este oficial, magistrații mureșeni au decis definitiv, în două instanțe de judecată (Tribunalul Mureș și Curtea de Apel Mureș): În Inspectoratul de Poliție Județean Mureș s-a măsluit un concurs de promovare în corpul ofițerilor, ministrul Marcel Vela are vreo părere? Și, mai ales, dispune vreo măsură în acest sens? Speța a fost semnalată prima oară de agenția națională de presă Agerpres.

 

Speță cu polițiști și plângerea penală

 

Povestea-i simplă: în vara anului 2017, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a organizat un concurs pentru ocuparea unor posturi (până atunci vacante) în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (la conducerea căruia se află, prin împuternicire, comisar de poliție Alexandru Ionel Costea).

 

La acea vreme, la conducerea IPJ Mureș se afla la acea vreme (și acum) comisar șef Dumitru Bîltag (foto mic dreapta, acum în vârstă de 45 de ani), promovat din postură de șef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş în urma pocinogului precedentului șef al poliției mureșene (chestorul Valentin Pescari, condamnat inițial la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită și ulterior -în noiembrie 2016 – achitat de instanța supremă).

 

La concurs, pentru că a mai rămas un post neocupat, s-a decis ca acesta să poată să fie ocupat, tot printr-un concurs (de tip interviu), de un agent (subofițer) absolvent de studii superioare, care să fie trecut astfel în corpul ofiţerilor. Pe cei doi pretendenți, Vasile Steinbach și Gabriel Bogdan Moldovan, comisia de examinare i-a notat cu 6,50 pe primul (Steinbach) și cu 6,17 pe cel de-al doilea (Moldovan), conform înregistrării video a concursului-interviu.

 

În procesul-verbal, însă, e consemnat că Moldovan (care în realitate a obținut nota 6,17) ar fi obținut nota 6,45, iar Steinbach (care în realitate a obținut nota 6,50) ar fi obținut nota 6,37. În concluzie, prin acest fals grosolan, Moldovan a devenit din perdant câștigător și a fost numit în funcție (deși în afara faptului că a luat notă mai mică, mai avea înscrisă o faptă penală în cazier, conform instanței de judecată, iar Direcţia Generală Management Resurse Umane din cadrul MAI nu a constatat nicio neregulă în dosarul său de candidat).

 

După 2 ani de procese, atât magistrații Tribunalului Mureș, cât și cei ai Curții de Apel Mureș au constat că rezultatele reale ale concursului organizat de “organul legii”, adică ditamai Poliția Județului, au fost falsificate și a decis invalidarea definitivă a rezultatul concursului care l-a declarat admis în corpul ofiţerilor pe subofiţerul Moldovan şi a dispus ocuparea funcţiei de către Steinbach.

 

Mai mult, pe parcursul proceselor, cel mai probabil în încercarea de a induce în eroare justiția și de a menține rezultatul falsificat, reprezentanți ai IPJ Mureș au depus la dosar “o serie de înscrisuri perfect falsificate, care contraziceau probe evidente”, conform avocatului Ancuţa Bianca Greu, citată de Agerpres, care argumentează prin textul sentinţa rămasă definitivă.

 

Avocatul a arătat că deşi clientul ei a încercat să depună contestaţii, a fost împiedicat să facă acest lucru şi a fost descurajat în permanenţă, fapt ce i-a stârnit suspiciuni. De altfel, în această speță în care au fost săvârșite fapte de natură penală (abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals), s-a formulat deja o plângere penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş împotriva celor trei polițiști mureșeni din comisia de examinare.

 

Cătălin VISCHI

 

2 comments
  1. Buna ziua ! In aceeasi situatie ma aflu si eu, candidata de pe locul 2 fiind trecuta in corpul ofiterilor cu avizul comisiei de concurs. Si acest lucru s-a intamplat chiar in Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare