Academia Europeană de Film și Parlamentul European au anunțat recent nominalizările pentru prestigiosul Premiul Publicului Lux

PREMIU. Academia Europeană de Film și Parlamentul European au anunțat recent nominalizările pentru prestigiosul Premiul Publicului Lux – o distincție dedicată filmului european care este prezentată în parteneriat de către cele două instituții, în colaborare cu Comisia Europeană și Europa Cinemas, conform informațiilor furnizate de news.ro.

Cele cinci filme nominalizate pentru Premiul Publicului Lux sunt următoarele:
1.”20.000 Species of Bees” – regizat de Estibaliz Urresola Solaguren (Spania)
2.”The Teacher’s Lounge” – regizat de İlker Çatak (Germania)
3.”Fallen Leaves” – regizat de Aki Kaurismäki (Finlanda, Germania)
4.”On the Adamant” – regizat de Nicolas Philibert (Franța, Japonia)
5.”Smoke Sauna Sisterhood” – regizat de Anna Hints (Estonia, Franța, Islanda)

Un aspect notabil al acestui premiu este faptul că cele cinci filme nominalizate vor fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, pentru a face filmele accesibile publicului din toate colțurile Europei.

Câștigătorul va fi decis prin votul publicului și al membrilor Parlamentului European, fiecare având un procent de 50% în decizia finală. Anunțul câștigătorului va fi făcut în cadrul unei ceremonii de premiere programată pentru martie 2024.

Mike Downey, președintele Academiei Europene de Film și al juriului Lux, a subliniat importanța cinematografului ca mijloc de a explora lumea din perspective diverse și de a extinde orizonturile gândirii și viziunii noastre. El a adăugat că cei cinci candidați din acest an reprezintă opere de artă diverse, captivante și cu un puternic angajament social, reflectând realitatea lumii în care trăim.

Documentarul “Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost câștigătorul Premiului Lux în 2021, demonstrând influența și importanța filmului european în contextul societății contemporane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare