Academia Română amână aprobare propunerii de aderare a lui Mircea Cărtărescu

CULTURĂ. Academia Română a luat o decizie controversată, respingând propunerea ca Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai apreciați scriitori români contemporani, să devină membru. Această hotărâre a generat ample dezbateri în spațiul public, având în vedere că Cărtărescu a fost nominalizat pentru Premiul Nobel și a fost tradus în zeci de limbi. De menționat este faptul că scriitorul a avut nevoie de un singur vot pentru a fi admis în rândul membrilor Academiei.
Reacțiile oficialilor și a comunității
Daniel David, ministrul Educației, a lămurit situația și a afirmat că, în ciuda respingerii inițiale, Cărtărescu va deveni membru al Academiei Române în viitorul apropiat. El a explicat că propunerea a fost susținută de o majoritate semnificativă a Academiei, însă nu s-a atins pragul necesar pentru aprobarea acesteia. „Din păcate, nu s-a ajuns acum la pragul critic, a lipsit un singur vot,” a precizat David.
De asemenea, Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a fost optimist, afirmând că Mircea Cărtărescu va fi primit în instituție, ceea ce subliniază sprijinul continuu pentru scriitorul de renume internațional.
Provocările din interiorul Academiei
Ministrul Daniel David a discutat și despre provocările cu care se confruntă Academia Română în procesul de selecție a noilor membri. El a evidențiat că diferențele de viziune dintre academicieni pot influența deciziile, generând întârzieri și neînțelegeri. „Academia Română are dificila misiune de a promova excelența cu oameni care o înțeleg pe alocuri diferit,” a explicat ministrul, aducând în discuție dilema între tradiție și modernitate.
David a încurajat o abordare mai echilibrată în interiorul Academiei, subliniind importanța respectării meritelor și a competențelor fiecărui candidat. „Sfatul meu este să ne folosim academic diferențele și divergențele dintre noi și să fim înțelepți, știind când să fim de acord că nu suntem de acord,” a spus el, subliniind necesitatea de a consolida Academia ca autoritate supremă în domeniul științei și culturii din țară.
Respingeri recente din interiorul Academiei Române au stârnit un val de reacții, iar cazul lui Mircea Cărtărescu aduce în prim-plan discuții esențiale despre criteriile de selecție a membrilor. Cu un sprijin semnificativ din partea comunității academice și a oficialilor, viitorul lui Cărtărescu în cadrul Academiei pare promițător. Rămâne de văzut cum va evolua această situație și dacă diferențele de opinie se vor transforma în pași comuni către o viziune unificată asupra valorilor culturale și științifice ale României.