ACHIZIȚIE – Peste 1 milion de euro pentru dotările de la noul bazin de înot olimpic din Târgu Mureș

BAZINUL OLIMPIC. Noul complex de înot cu bazin olimpic din Târgu Mureș, edificat pe Aleea Carpați nr. 57, pe locul fostului ștrand 1 Mai, printr-o investiție a statului de peste 35 de milioane de lei, va avea dotări (care constau și din echipamentele computerizate solicitate de FINA pentru organizarea de competiții internaționale) de peste 5 milioane de lei.

 

Construcția inițială costă aproape 25,5 milioane de lei, iar în această lună Compania Națională de Investiții (CNI) SA a scos la licitație execuția lucrărilor de amenajări exterioare (estimate la 526.777,56 lei + TVA), precum și achiziția materialelor, echipamentelor, utilajelor și dotărilor necesare finalizării complexului de înot din Târgu Mureș (estimate de 4.187.875 de lei + TVA, echivalentul a peste 1 milion de euro).

 

Pentru dotările necesare complexului de înot, o componentă semnificativă constă în echipamentele computerizate introduse în ultima perioadă de FINA (Federația Internațională de Natație) în dotarea obligatorie a bazinelor pentru competiții internaționale și olimpice (blocstarturi cu sesizare a startului fals, dispozitive speciale pentru startul în probele de înot cu spatele, touchpaduri electronice de precizie a măsurării timpilor, sistem informatic de management al datelor etc.).

 

Conform beneficiarului (CNI), contractul va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate – preț (în care prețul are o componentă procentuală de 50%, durata livrării 25% și durata garanției 25%). Licitația este deschisă până în 18 iunie 2020, iar furnizarea (livrarea) dotărilor trebuie făcută în maximum 5 luni de la semnarea contractului, ceea ce face aproape imposibil inaugurarea complexului de înot din Târgu Mureș mai devreme de decembrie 2020, o dată mai apropiată de realitate fiind începutul anului 2021.

 

Istoria metamorfozei unui ștrand

 

Complexul de natație din cartierul târgumureșean Aleea Carpați este construit pe locul fostului ștrand edificat în perioada comunistă (1956-1957) și a fost proiectat la standarde internaționale (pentru a putea organiza competiții de natație și polo), respectiv cu un bazin olimpic de 50 x 25 m (cu 10 culoare), un bazin de încălzire de 25 x 25 m (cu 5 culoare), tribune de 800 de locuri, anexe și parcare.

 

Povestea proiectului de readucere la viață a ștrandului 1 Mai din municipiul reședință de județ a început în urmă cu… 12 ani, în 2008 fiind chiar inclus în Programul Național Bazine de înot. Atunci, investiția era estimată la 7 milioane de euro, însă planul a fost amânat din cauza situației juridice a ștrandului (era în proprietatea Ministerului Educației).

 

În noiembrie 2008, ștrandul a fost transferat în proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului (prin Clubul Sportiv Mureșul), tocmai pentru realizarea investiției (tot prin CNI). Lucrările au fost scoase la licitație în 2009 (la o valoare de 32,5 milioane de lei), dar licitația a fost anulată în luna octombrie, în urma unei contestații depuse de firma locală Contranscom Bența.

 

În 2010, a fost desemnat un nou câștigător (la o valoare de 36 de milioane de lei), dar… s-au terminat fondurile prin care era finanțat Proiectul Național Bazine de înot. În fine, timpul a trecut, ștrandul și-a continuat imperturbabil degradarea.

 

Abia în anul 2016, s-a reușit întabularea terenului, în 2017 s-a casat și scos din funcțiune ștrandul 1 Mai, fiind și demolat (ce mai exista), iar în 2018 a fost radiat din Cartea Funciară și apoi, în vara acelui an, a fost predat CNI, care a actualizat datele tehnico-economice a proiectului și în 11 iulie 2019 a predat amplasamentul asocierii de firme care a câștigat execuția lucrării (lider al asocierii fiind firma locală Contranscom Benţa SA, cea care a contestat licitația din 2009).

 

Firma lui Remus Aurel Bența trebuie să finalizeze construcția până la finalul lunii august 2020, urmând să încaseze 25,4 milioane de lei (exact: 25.429.659 lei). La jumătatea lunii aprilie 2020, directorul Clubului Sportiv Mureșul, Cosmin Pop, estima public că proiectul a ajuns la gradul de execuție de 50% și că va fi finalizat în luna octombrie, urmând să devină funcțional (deschis) la începutul anului viitor.

 

Andrei TUDORAN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare