ACHIZIȚIE – Primăria Târgu Mureș cumpără de 5 milioane de lei echipamente pentru locurile de joacă

LOCURI DE JOACĂ. Administrația publică din Târgu Mureș achiziționează prin licitație publică echipamente de joacă și servicii de amenajare a unor locuri de joacă pentru copii. Suma totală estimată este 5.012.549 lei + TVA, echivalentul a peste 1 milion de euro + TVA.

 

Achiziția este împărțită în două loturi (primul lor este estimat la valoarea de 2.601.399 lei + TVA, iar cel de-al doilea lot la valoarea de 2.411.150 lei + TVA). Contractul este valabil pentru 24 de luni, va fi atribuit ofertantului celui mai mic preț, iar ofertele se pot depune până în 16 aprilie 2020.

 

În urmă cu 2 ani, Primăria Târgu Mureș a cheltuit 4 milioane de lei pentru echipamente și amenajarea a 10 locuri de joacă, în medie, 400.000 de lei pentru amenajarea unui loc de joacă. Să ne readucem aminte…

 

Precendentul, în bani: 2018 și 2019

 

În 2018, asocierea formată din doi abonați publici la lucrările contractate de administrația din Târgu Mureș – un sereleu din Harghita, Korondi Árcsó, administrat de Balázs Francisc, și o firmă locală, Senin Prodexp, controlată de familia Ormenișan (Călin și Marcel Octavian) – a încasat, în medie, 400.000 de lei pentru fiecare nou loc de joacă din cele 10 amenajate cu girul primarului Dorin Florea.

 

Lucrările au fost “rupte” în mai 10 loturi, toate fiind încredințate asocierii firmelor menționate, iar contractele (numerele 169-178) au fost semnate în 24 august 2018.

 

Practic, aproximativ 4 milioane de lei (preț care conține TVA), echivalentul la acea vreme a peste 860.000 de euro, atât au costat cele 10 noi locuri de joacă edificate în 2018, banii provenind exclusiv din bugetul local al municipiului Tîrgu Mureș. Banii au fost împărțiți așa: 70% pentru firma din Harghita, 30% pentru firma din Târgu Mureș.

 

(Și) în urma acelui business, afacerile celor două entități private implicate au crescut semnificativ. Respectiv, Korondi Árcsó (a lui Balázs Francisc) a raportat pentru anul 2018 o cifră de afaceri record în istoria economică a societății, respectiv peste 8,8 milioane de lei (mai mult cu aproape 3 milioane de lei decât în anul precendent) și un profit net de peste 666.000 de lei, de aproape 4 ori mai mare decât în anul precedent.

 

La fel, Senin Prodexp (a familiei Ormenișan) aproape și-a dublat cifra de afaceri, raportând 2,6 milioane de lei și un profit net de 62 de ori mai mare decât în anul precedent (adică, 388.246 de lei). Pare extrem de rentabil să lucrezi cu Primăria Târgu Mureș.

 

În fine, în cadrul acelui contract, locurile de joacă au fost amenajate pe străzile Rozmarinului (cartierul Mureșeni), Koss Ferencs (lângă Piața de zi, în Dâmbu), Armoniei (cartierul Tudor, lângă Biserica Catolică), Moldovei (tot în Tudor), pe Bulevardul Pandurilor (tot în Tudor, două bucăți – în Bucla Mare și în Bucla Mică), în Mureșeni (lângă Record), la școala de pe strada Bărăganului (în Unirii), pe strada Plopilor (în Unirii, în parcul Tip-Top) și pe Aleea Carpați.

 

În vara anului 2019, administrația locală din Târgu Mureș, controlată de primarul Dorin Florea, a plătit peste 900.000 de lei (echivalentul a 191.200 de euro) pentru… 534 de echipamente care ar fi fost montate la locurile de joacă din oraș (hinte, balansoare, echipamente pe arc elicoidal, caruseluri, tobogane, ansambluri de cățărat și aparate fitness).

 

Banii i-au încasat abonatul public al administrației Târgu Mureș, Dupex, sereleul din Sebeș controlat de Ioan Dura (care a luat 90% din sumă), și un sereleu din București, City Play (care a încasat 10% din suma totală pentru șase echipamente de joacă combinate livrate la creșe). Doar aceste 3 contracte (din 2018, 2019 și 2020) totalizează 10 milioane de lei, sumă cheltuită exclusiv pentru locurile de joacă din oraș.

 

Cătălin VISCHI

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare